slideshow04

Vesti

Priboju uručen ugovor za izgradnju Regionalnog inovacionog startap centra

Nenad Popović, ministar bez portfelja u Vladi Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj, uručio je predsedniku opštine Priboj Lazaru Rvoviću ugovor o dodeli sredstava za opremanje Regionalnog startap centra u Priboju. Ministar Popović uručio je ugovore i za izgradnju startap centara i u Arilju i Užicu,gde je u gradskoj kući i organizovana svečanost. Vrednost investicije za sva tri startap centra u Zlatiborskom okrugu je 139 miliona dinara.

"Otvaranjem ovih startap centra u Zlatiborskom okrugu, kao i u drugim sredinama naše zemlje gde su već počeli sa radom, Vlada Srbije želi da stvori uslove i u ovom kraju da mladi, obrazovani ljudi, pre svega inženjeri imaju bolje uslove za stručno usavršavanje, da se sutra nakon završetka studija vrate u ovaj kraj i osnuju svoje kompanije koje će zapošljavati i nove ljude" - rekao je ministar Popović i dodao, da će Vlada Srbije pružiti i drugu neophodnu pomoć kako bi budući inovacioni preduzetnici bili umreženi sa svojim kolegama u svetu i tako sutra proizvodili za ceo svet. Srpski inženjeri su najveće blago naše zemlje i oni su zamajac njenog budućeg ekonomskog razvoja, naglasio je ministar Popović. On je ovu svoju tvrdnju obrazložio podatkom da je Srbija prošle godine od izvoza IT sektora zaradila 1,15 milijardi evra i da će taj izvoz u ovoj godini dostići iznos od 1,5 milijardi evra, siguran je ministar Nenad Popović.

Podsetimo, Regionalni startap centar u Priboju gradiće se na 550 kvadrata u prostoru Doma kulture u izgradnji u Novom Priboju, iz pravca Trga FAP-a. Budući startap centar raspolagaće sa salama za sastanke, kancelarijama za pravnu i ekonomsku pomoć, kancelariju za rad sa osobama sa invaliditetom, multifinkcionalna sala imaće 70 mesta, a radni prostor 25 radnih jedinica i najbržim internetom u Priboju.

Vrednost projekta izgradnje i opremanja regionalnog startap centra u Priboju je oko 50 miliona dinara, od čega će Vlada Srbije izdvojiti 42,1 milion dinara, a Opština Priboj 8,8 miliona dinara. Za rekonstrukciju i izgradnju startap centra biće izdvojeno 25 miliona, za opremanje centra još 20 miliona, dok će 6 miliona dinara biti opredeljeno za rad centra u prvoj godini rada.

Radovi na izgradnji i opremanju Regioanlnog startap centra u Priboju trebalo bi da počnu u oktobru.

Foto: Sajt Vlade Republike Srbije

urucen ugovor regionalni startap