slideshow04

Vesti

Priboj u vrhu liste po transparentnosti lokalne samouprave

Po indeksu transparentnosti lokalne samouprave, Priboj se nalazi iznad proseka u Srbiji, gotovo u samom vrhu liste, među 170 lokalnih samouprava u Srbiji, koliko je u svom istraživanju u ovoj godini obuhvatila organizacija Transparentnost Srbija.

Opštine i gradovi u Srbiji su rangirane na osnovu kriterijuma transparentnosti određenih putem čak 95 indikatora, koji su svrstani u 8 kategorija - "Skupština i Veće", "Budžet", "Opština i građani", "Slobodan pristup informacijama", "Informator o radu", "Javna preduzeća i ustanove", "Javne nabavke" i "Ostali", indeksi su mogli ići od 0 do maksimalnih 100 bodova,a u praksi je to bilo od 12 do 67 indeksnih poena.

Sa 48 bodova Priboj je na visokom 31. mestu, iako isti broj bodova imaju još tri opštine, samo bod više još 4 opštine, a razlika od svega 4 boda je među čak 18 opština, jer recimo 52 indeksna poena ima Sombor na 13. mestu ove liste indeksa transparentnosti. Priboj je dobio najbolje ocene u kategoriji "Opština i građani".

Prva je opština Plandište sa 67 bodova, drugo i treće meto dele Paraćin i Novi Pazar sa bodom manje, slede Veliko Gradište i Užice, na petom mestu, a pored grada sa Đetinji, Priboj je nabolje rangirana opština u Zlatiborskom okrugu, jer su iza Priboja, i Nova Varoš na 45. mestu, Čajetina na 54, Požega na 69, Arilje na 76. mestu, Prijepolje na 87, Bajina Bašta je 104, Sjenica na 105, a Kosjerić na 120. mestu.

Na dnu lestvice od 145 lokalnih samouprava i 25 gradskih opština, odnosno 170 lokalnih zajednica u Srbiji su Smederevska Palanka sa indeksom 12, Svilajnac sa 18, Bogatić 19, Ub 20, Bela Crkva i grad Jagodina sa svega 21-im indeksnim poenom.

Istraživanja su vršena i pre dve i četiri godine ali se stanje nije mnogo promeenilo u odnosu na ovu godinu. Opština Priboj nije bila obuhvaćena ovim istraživanjima 2017. godine, a u odnosu na pre četiri godine opština Priboj napredovala je za čak 18 mesta, kada je bila 49. opština u Srbiji, a ove godine, ponovimo, lokalna samouprava Priboja zauzima 31. mesto među 170 lokalnih i gradskih opština u Srbiji.

Ovaj ciklus istraživanja zabeležio je i neke pozitivne promene u odnosu na ranija istraživanja, kao što je veća informisanost građana o radu lokalne samouprave i javnost rada lokalnih organa, objavljivanje budžeta i uvažavanje i prihvatanje predloga građana njegove namene, kao i formiranje antikorupcijskih planova, što dovodi i do povećanja indeksa transparentnosti lokalnih samouprava.

sadnice 2018