slideshow04

Vesti

Pobratimi iz Prilužja u Priboju

Priboj je grad na Tromeđi, na raskrsnici kultura i civilizacija, Priboj je grad otvorenih pogleda, grad vrednih i marljivih ljudi, Priboj je grad mladosti i sporta, grad dobrih domaćina i gostoprimljivih ljidi, Priboj je grad koji ima dušu.

Priboj je grad, industrije, tradicije i kulture, koji svoje putnike - namernike dočekuje uvek otvorenog srca i sa najiskrenijim gostoprimstvom.

Priboj tako danas, 30. oktobra, dočekuje svoje drage goste, svoje pobratime sa Kosova i Metohije. Priboj danas dočekuje delegaciju bratske opštine Vučitrn sa sedištem u Prilužju, najveće srpske enklave na centralnom Kosovu gde u totalnom okružnjnju živi oko 2.500 Srba,koji uprksos svim poteškoćama i stalnom strahu za svoju imovinu, i pre svega bezbednost, ne žele da napuste pradedovska ognjišta i grobove svojih predaka.

Povelja o bratimljenju potpisna je ovog leta, tačnije 19. avgusta na praznik Preobraženja Gospodnjeg u Prilužju u porti istoimenog hrama na dan opštinske i slave sela.

Opština Priboj već dve godine pomaže žitelje Prilužja na razne načine, a u toj podršci u fokusu su pre svega mladi, uglavnom školarci, koji su i realna budćnost ove srpske enekalve i kojih se na sreću rađa sve više jer je prosek troje dece po bračnom paru, i što je najbitnije da ostaju da žive u Prulužju i tako ne gase svoje porodična ognjišta.

Ovo je prva i uzvratna psopeta delgacije Prilužja Priboju, jer je delegacija grada na Limu već nekoliko puta boravila u ovoj srpskoj enkalvi, ne samo kao politička već i privredna delegacija.

Danas u delgaciji pobratima sa Kosova i Metohije, članovi Privremenog organa, direktori javnih preduzeća i ustanova, doma zdravlja, Centra za socijalni rad, škola, vrtića i naravno predstavnici mladih.

poseta delegacije iz priluzja

Oni će tokom dvodnevne posete obići i bar delom upoznati Priboj, razgovarati sa rukvodstvom opštine priboj, ali i javnih preduzeća i ustanova, svako u svojoj oblasti, obići manastir Sv. Nikola i Pribojsku Banju, Zavičani muzej, ribarsko naselje i druge prirodne lepote i kulturno istorijske znamenitosti našeg grada.

Na prigodnom koktelu, u hotelu "Lim", srdačnu dobrodošlicu pobratimima poželeo je Saša Vasilić, Zamenik Predsednika opštine Priboj koji je izrazio zadovoljstvo što se ponovo sreće sa braćom sa Kosova i Metohije, i to u gradu na Limu, i što će Priboj imati priliku da im uzvrati za pokazano domaćinstvo i gostoprimstvo prilikom ranijih poseta Prilužju - rekao je Vasilić

U ime delegacije Prilužja na srdačnoj dobrodošlici zahvalio se Aca Mišić, predsednik Privremenog organa opštine Vučitrn sa sedištem u Prilužju i posebno se zahvalio Priboju i čelnicima Opštine na dosadašnjoj podršci i pomoći građanima Prilužja, pogotovu mladim naraštajima. "Vi ste nam svjom podrškom dali snage da istrajemo u ovim zaista teškim vremenima i opstanemo na vekovnim ognjištima" - rekao je Mišić.