slideshow04

Vesti

Počelo uređenje fasada zgrada u Priboju

Jedna lepa i zanimljiva, ali pre svega korisna i funkcionalna ideja, zajedničko uređenje fasada zgrada u Priboju ovih dana zaživela za razliku od mnogih drugih sredina i u Srbiji i u okruženju. U pitanju je sufinasiranje izgradnje novih fasada, gde Opština Priboj učestvuje sa 80% bespovratnih sredstava, a stanari sa preostalih 20%.

Tako je ovih dana krenula realizacija projekta odnosno sređivanje fasada 6 stambenih jedinica u 5 zgrada u Starom Priboju. U pitanju su zgrade u Proleterskoj ulici broj 1 (preko puta železničke stanice), i broj 2 (zgrada preko puta Zavičajnog muzeja), i tri zgrade u ulici 12. januara, broj 92 (na Brijegu preko puta Hotela Priboj), zatim zgrada sa dve stambene jedinice preko puta solitera sa brojeima 31 i 35 (u kojima su pekara i apoteka), i zgrada sa brojem 65 u istoj ulici (preko puta objekta Vrtića u ovom delu grada).

pocelo uredjenje fasada u starom priboju

Nakon opštinske odluke i planiranih sredstava u ovogodišnjem budžetu od 10 miliona dinara za bespovratno sufinasiranje aktivnosti investicionog održavanja i unaprađenja svojstava zgrada sproveden je konkurs na koji se javilo 11 stambenih jedinica, ali sve nisu dostavile potrebnu dokumentaciju pa je Komisija izabrala pomenute zgrade u Starom delu Priboja.

Vrednost ovogodišnjih radova je nešto preko 11,5 miliona dinara od čega su, ponovimo, stanari obezbedili 20 %, a lokalna samouprava preostalih 80 %. Ideja je da se pomogne stanarima, ovoga puta u užem jezgru grada, da obnove svoje fasade koje nisu renovirane i po 50 i više godina, a pored energetske efikasnosti, uređenje fasada doprineće i ulepšavanju svog životnog prostora i lepšem izgledu ovog dela grada čiji se centar upravo sređuje, pogotovu rekonstrukcijom nekadašnjeg Hotela Priboj.

Trenutno su u zahvatu dve zgrade, u Proleterskoj ulici 1, i broj 92 u ulici 12. januara, gde je najpre obijena stara fasada, a trenutno se postavlja stiropor, sledi nanošenje mrežice, pa završni sloj fasade, a u međuvremenu će biti popravljeni i svi oluci kao i druge limene opšivke na terasama i prozorima. Mnogi stanari su uspeli i pre nove fasade i da promene svoju spoljnu stolariju.

Posao na tenderu dobila je prijepoljska firma "Rovčanin inženjering" i ukoliko vreme posluži, a to znači da ne bude minusa i obilnih padavina, radovi na ove dve zgrade biće završeni za 10 dana, a onda se izgradnja novih fasada nastavlja i na preostalim zgradama.

Zajedničko sređivanje fasada u užem jezgru grada trebalo bi da se nastavi i sledeće godine po istom principu zavisno od visine planiranih sredstava u opštinskom budžetu i spremnosti stanara da, pre svega, finasisjki prate ovu akciju, a plan je da se sa ovom praksom u Priboju nastavi i narednih godina.