slideshow04

Vesti

Pribojski robotičari na prvenstvu Evrope

Mladi inovatori iz Priboja i Prijepolja,ekipa ElektRobot u lego robotici, u konkurenciji 90 timova iz regiona, uspeli su da obezbede direktan plasman u finale Evropskog prvenstva, koje će biti održano u martu u slovenačkom gradu Kopru.

Zajednički tim Priboja i Prijepolja,koji iz našeg grada čine talentovani robotničari Ana Tomić,Đorđe Laptošević,Vuk Bjelić, i Filip Lučić, uz pomoć mentora Anice Pavlović,Marije Reković, i Miroljuba Bjelića, na međunarodnom takamičenju, takođe u Sloveniji, pokazali su izuzetne rezultate u programiranju lego robota.

Nenad Popovic na sastanku sa decom tima Elektrobot iz Priboja i Prijepolja

Mlade inovatore, juče na Svetog Savu,školsku slavu,primio je ministar za inovacije i tehnološki razvoj u Vldi Srbije Nenad Popović.

“Imamo sjajnu talentovanu decu širom Srbije. Zato i gradimo inovacione startap centre u gradovima i opštinama jer želimo da deca i mladi u tim mestima imaju jednake uslove za razvoj kao i njihovi vršnjaci u Beogradu, Novom Sadu i Nišu“, izjavio je ministar Popović.

Ministar je istakao da je obrazovanje što većeg broja inženjera tehničkih nauka strateški cilj Srbije.

On je naveo da će u Priboju ove godine biti izgrađen Regionalni inovacioni startap centar, gde će mladi imati sve uslove za rad na najsavremenijoj opremi i gde će dobijati mentorsku i svaku drugu podršku za osnivanje učeničkih i stratap kompanija.

Škola ElektRobot počela je sa radom u decembru 2017. godine u Priboju, a već naredne godine, usled velike zainteresovanosti učenika, krenuli su sa radom i u Prijepolju. Na predlog profesora sa Katedre za robotiku Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, ovi inovativni učenici kandidovali su se za učešće na takmičenju First Lego League.

Takmičenje je prilagođeno deci osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta od 9 do 16 godina i ujedno predstavlja i najeminentnije takmičenje na svetskom nivou. Koncipirano je tako da deca uz pomoć mentora rešavaju zadate probleme, konstruišu robota, programiraju ga, testiraju, bave se određenim realnim problemom u zadatoj oblasti, osmišljavaju prezentaciju i sve to na kraju prezentuju na samom takmičenju.

Izvor: Kabinet Ministra za inovacije i tehnološki razvoj