slideshow04

Vesti

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić posetila Priboj

Opštinu Priboj, u sredu, 19.februara posetila je predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić, kojoj je ovo bila prva poseta ovom gradu, u svom premijerskom mandatu.

U društvu domaćina, predsednika opštine Priboj, Lazara Rvovića i narodnog poslanika Krsta Janjuševića, a u prisustvu savetnika predsednika Republike Srbije za privredu, Jerga Heskensa i Marka Pećanca, koji su dali veliki doprinos formiranju i razvoju Slobodne zone Priboj, svoju posetu, započela je obilaskom novog privrednog središta ovog grada, Slobodne zone Priboj.

Iako najmlađa, trenutno najbrže rastuća u Srbiji, Slobodna zona Priboj, gde već nepune četiri godine, posluje desetak stranih i domaćih investitora i gde je nedavno zaposlen i 500. radnik, bila je simboličan način otpočinjanja posete, na mestu gde se industrija ponovo vratila u Priboj.

poseta premijerke ane brnabic

Premijerka Ana Brnabić u Slobodnoj zoni Priboj obišla je najpre pogon turske kompanije „Flex Academy", koja zapošljava preko 300 radnika, upoznala se sa proizvodnjom, koja je najvećim delom automatizovana, a proizvodi ove kompanije su namenjeni za autoindustriju ali i druge grane privrede, dok se planira i proširenje kapaciteta.

Poseta je upriličena i pogonu požeške kompanije „InmoldPlast“, gotovo jedinstvene firme na našem tržištu, koja proizvodi uglavnom unikatne alate, kao i robote i koja već radi po sistemu dualnog obrazovanja, kako u Požegi, tako i u Priboju.

Predsednica Vlade Srbije, obišla je i proizvodnu halu u izgradnji nemačke firme „EA Systems“, na Mostini, između starog i novog dela grada, površine preko 6 hiljada kvadrata, u kojoj bi posao trebalo da nađe, novih 400 radnika. U pitanju je firma koja već pet godina uspešno posluje u Priboju, zapošljava 75 radnika, pa je prošle godine od strane RPK Užice proglašena i za Kompaniju godine, a proizvodi delove za kočione sisteme za probirljivo nemačko tržište.

Nakon obilaska privrednih subjekata, koji znače i ekonomski oporavak Priboja, premijerka Brnabić obišla je i potpuno rekonstruisanu Mašinsko-elektrotehničku školu, koju je zajedno sa OŠ „Desanka Maksimović“ finasirala Vlada Srbije, preko svoje Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima. U školi se već delom radi i po sistemu dualnog obrazovanja, a premijerku su u svojoj renoviranoj školi, dočekali šampioni Srbije u robotici, koji će polovinom marta učestovovati na Evropskom prvenstvu u Sloveniji.

Poseta Priboju iznedrila je veliko zadovoljstvo domaćina, građana, ali i same premijerke.

"Država i Vlada Srbije i ovom posetom premijerke Srbije, pokazuju spremnost da i dalje pomognu Priboju da se ekonomski oporavlja, da se živi bolje, da se otvaraju nova radna mesta, a time i zaustavlja odlazak mladih kadrova, jer mi upravo dosta ulažemo u obrazovanje mladih ljudi, zato i sređujemo škole, otvaramo inovacione centre, sprovodimo dualno obrazovanje, omogućujemo i studiranje u našem gradu i želimo da naša mladost pobeđuje znanjem, jer je znanje moć.", rekao je predsednik opštine Priboj, Lazar Rvović.

Da je današnja poseta premijerke jasan znak da će se u Priboj i dalje ulagati, mišljenje je i narodnog poslanika iz Priboja, Krsta Janjuševića.

"Priboj je počastvovan posetom predsednice Vlade Srbije i pomoći države na privrednom oporavku i formiranju Slobodne zone, razvoju putne infrastrukture, izgradnjom i približavanjem auto puta Miloš Veliki i rekonstukcijom puta Jarmovac-Kokin Brod, čime će Priboj i njegovi građani biti bliži ostalom delu naše zemlje. Današnja poseta je samo još jedna potvrda da će se u Priboj i dalje ulagati.", zaključio je Janjušević.

Predsednica Vlade nedvosmisleno je iskazala zadovoljstvo onim što je videla u Priboju.

"Osećam se ponosno kada dođem u jednu ovakvu lokalnu samoupravu kao što je Priboj. Gde sve funkcioniše, gde je sve pod kontrolom, gde čelni ljudi i tim koji predvode, imaju jasnu viziju i konkretne planove. Radite u teškim okolnostima, ali se lavovski borite i u tome uspevate i ja vam na tome u ime Vlade Srbije čestitam.", rekla je Ana Brnabić.

Ona je dodala da je srećna što Vlada Srbije može da bude partner ovakvim loklanim jedinicama, koje imaju dobro realizovane projekte, iako je stigla da obiđe samo neke od njih, te da će zbog odgovornog i preduzimljivog rada, država uvek biti uz Priboj.

U nastavku svoje posete Priboju, predsednica Vlade Republike obišla je i Regionalni inovacioni startap centar, koji se oprema u zgradi Doma kulture u izgradnji u Novom Priboju, a za koji je sredstva takođe obezbedila Vlada Srbije, kako bi isti bio novi zamajac preduzetničkog i privrednog razvoja Priboja.

Svoju prvu radnu i zvaničnu posetu Priboju predsednica Vlade, završila je obilaskom još jedne investicije u Priboju, a to je renoviranje nekadašnjeg hotela „Priboj“, na Brijegu, sredstvima privatnog preduzetnika Gorana Despića, a u koji se ulaže preko dva miliona evra i koji će umesto doskorašnjeg rugla, biti hotel sa 4 zvezdice i od ovog leta novi ukras Priboja.

Prilikom posete Priboju, predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić, posebno je razgovarala i sa rukovodstvom Opštine Priboj.