banner telefoni naslovna

Vesti

Igre kreću iz Priboja

Nakon proglašenja Priboja za domaćina svečanog otvaranja ovogodišnje, sedme sezone Sportskih igara mladih Srbije, održana je i prva sednica Organizacionog odbora SIM Priboj 2020.

Priboj je prva opština u Srbiji kojoj je ukazana čast da bude domaćin čina svečanog otvaranja SIM, jer su dosadašnji domaćini svečanog otvaranja bili gradovi, Kikinda, Sremska Mitrovica i Novi Sad. Igre u našoj zemlji održavaju se pod pokroviteljstvom Vlade Srbije, generalni sponzor je Dunav osiguranje, a promoteri su poznate ličnosti i sportisti, kao što je fudbaler Nemanja Matić, evropski komesar za proširenje Johanes Han i predsednik UEFE Aleksandar Čeferin.

sportski savez sim

U pitanju je najveća manifestacija amaterskog sporta u Evropi, osnovnoškolskog uzrasta, koja je započeta u Hrvatskoj pre 24 godine, u Bosni i Hercegovini Igre se organizuju već punu deceniju, a Srbija ulazi u sedmu sezonu održavanja Igara. SIM su prošle godine okupile preko 75 hiljada mališana, koji su se nadmetali u 10 već tradicionalnih disciplina, ali se pre svega upoznavali, družili i zabavljali.

Priboj se porodici Sportskih igara mladih Srbije pridružio prošle godine, kada smo bili uspešni domaćini samo jednog segmenta ovog takmičenja, gde je učešća uzelo 1096 učenika, a ove godine verovatno će biti oboren i rekord po broju učesnika, jedan je od zaključaka sa prve sednice Organizacionog odbora Igara u Priboju.

Činu svečanog otvaranja Igara na Trgu FAP-a, očekuje se da prisustvuju i visoki funkcioneri država učesnika, poznati sportisti, kao i ambasadori Sportskih igara mladih. Nakon otvaranja Igara i uvek atraktivnog vatrometa, sa učesnicima će se družiti i haus animatori, a sve ih u večernjem terminu, očekuje i muzički koncert na Trgu FAP-a.

Sportska takmičenja održaće se na platou između škola u novom Priboju, ali su planirana i određena takmičenja u Starom Priboju. Ukoliko ne popuste vanredne mere zbog pandemije korona virusa, takmičenja će trajati više dana. Krizni štab Vlade Srbije daće saglasnost i na termin svečanog otvaranja ovogodišnjih SIM.

U okviru Igara u Priboju će prvi put biti održana i čak tri državna prvenstva. U pitanju su najmasovnija takmičenja – između dve vatre, mali fudbal i atletika. Ona će se održati nešto kasnije, najverovatnije u julu mesecu.

Podsećanja radi, upravo mladi sportista i jedan od dragulja pribojske atletike, Benjamin Kokor, Priboju je prošle godine i doneo prvu medalju sa finala Igara u Splitu, gde je bio treći u trci na 60 metara.

Iako su Igre takmičarskog karaktera, u prvom planu je drugarstvo a ne pobede. Osmeh na dečjem licu kao cilj, a ne medalje, doprinose tome da su Igre karavan radosti i prijateljstva, poruka je Ivane Jovanović, predsednice Dunav osiguranje SIM Srbije.