slideshow04

Vesti

Humano zbrinjavanje pasa lutalica

U Priboju je 23. februara sprovedena akcija humanog hvatanja pasa lutalica, u cilju, bar delimičnog rešavanja višegodišnjeg problema, velikog broja pasa lutalica na ulicama našeg grada.

Osim bezbednosnih razloga, jer su česti bili napadi na šetače i prolaznike, ništa manje nije zanemarljiv ni finansijski momenat, jer se svake godine, zbog nadoknade šteta po ovom osnovu, iz opštinskog budžeta izdvajaju desetine miliona dinara.

Dok se ne izgradi najavljeni zajednički azil za pse iz opština Priboj, Prijepolje i Nova Varoš, jedan od legalnih načina uklanjanja pasa lutalica je angažovanje ovalašćene firme za humano zbrinjavanje pasa lutalica, u ovom slučaju „Agrotest Zoohigijena Avenija MB“.

Prema ugovoru njihov zadatak je humano hvatanje, prevoz, smeštaj i ishrana pasa lutalica. Obaveza je i stručna trijaža uhvaćenih pasa, sterilizacija, lečenje od parazita, vakcinacija protiv besnila, mikro čipovanje i fotoevidentranje. Vlasnicima je omogućeno da nakon trijaže, preuzmu svoje ljubimce.

Sa gradskih ulica u Priboju, kroz ovu akciju, humano je zbrinuto 19 pasa lutalica, od kojih su tri vraćena svojim vlasnicima.