slideshow04

Vesti

Delegacija Priboja posetila bratsko Prilužje

Delegacija opštine Priboj, poslednjeg vikenda u aprilu, boravila je na Kosovu i Metohiji, gde je, pored srpskih svetinja posetila i svoje pobratime, Srbe u Prilužju, opštini Vučitrn, najveću srpsku enklavu na centralnom Kosovu i Metohiji.

Pre nepune dve godine višegodišnja bratska saradnja je i ozvaničena potpisivanjem Povelje o bratimljenju sa opštinom Priboj. U Prilužju živi oko 2000 Srba. Žive u miru, ali i stalnom strahu. Zato je i svaka poseta pobratima iz Priboja, dočekana sa radošću i bratskom ljubavlju, na obostrano zadovoljstvo.

"Uvek je poseban osećaj posetiti Srbe na Kosovu i Metohiji, pogotovu u srpskim enklavama kakvo je Prilužje. Oni su junaci svoga doba, jer žive u teškim uslovima, okruženi albanskim scesionistima.", rekao je Lazar Rvović, predsednik opštine Priboj i dodao da će lokalna samouprava produbiti saradnju sa novizabranim rukovodstvom, a i dalje ostaje ulaganje u mladost Prilužja, kroz pomoć prvacima, besplatno letovanje školaraca, pomoć institucijama.

"Zahvaljujem se opštini Priboj koja nas poslednjih godina ekonomski pomaže koliko je to moguće, pogotovu mladost ove sredine.", kaže Milan Kostić, novizabrani predsednik Privremenog organa opštine Vučitrn sa sedištem u Prilužju.

On dodaje da za oko dve hiljade Srba Prilužja, više od materijalne pomoći znači bratska ljubav i poseta, kao pokazatelj, da u ovim teškim vremenima, nisu sami.

Delegacija Priboja, koju su činili predsednik Opštine, Lazar Rvović, zamenik predsednika Saša Vasilić, narodni poslanik Stefan Srbljanović, sa saradnicima, na praznik Cveti, sa pobratimima iz Prilužja prisustvovala je bogosluženju u crkvi Svetog Ilije u gradu Vučitrnu, gde slovom i brojem, živi - dvoje Srba.