slideshow04

Vesti

Kampanja "Zelena Srbija" u Priboju

Kako bi se podigla svest građana o važnosti zdrave životne sredine i ozelenjavanja Srbije, već drugu godinu, kroz kampanju "Zelena Srbija", u našoj zemlji sprovodi se simbolična sadnja sadnica dekorativnog drveća, u 10 opština i gradova Srbije.

Priboj je treća lokalna samouprava u ovoj godini, koja je prepoznala značaj ovog projekta i omogućila da se sadnice omorike, 12.maja, zasade u parku ispred OŠ “Vuk Karadžić”.

Sadnice su zasadili, predsednik lokalnog parlamenta Boris Mrdović, direktor Srbatoma, mr Slađan Velinov i ambasador Republike Pakistan u Srbiji, Šehrija Akbar Kan.

"Kampanju “Zelena Srbija”, mi zdušno podržavamo, jer svako novo drvo u našem gradu, povećava i kapacitet naših pluća i garantuje zdraviji i dugovečniji život. Lokalna samouprava preduzima konkretne korake na očuvanju zdrave životne sredine.", istakao je predsednik SO Priboj Boris Mrdović.

Mrdović je podsetio da je Priboj prva opština u Srbiji, koja će, već od jeseni, fosilna goriva potpuno zameniti biomasom.

"Od ovog leta pomagaćemo zamenu individualnih ložišta na čvrsta goriva, čime će se poboljšati kvalitet vazduha, a u toku je i realizacija projekta ozelenjavanja staze u starom delu grada, gde će biti zasađeno 600 autohtonih vrsta drveća, te Priboj nije slučajno odabran među 10 gradova u Srbiji za realizaciju ove kampanje.", rekao je Mrdović.

"Cilj kampanje “Zelena Srbija” je da doprinese podizanju svesti građana i lokalne zajednice o značaju očuvanja zdrave životne sredine i ozelenjavanja Srbije.", rekao je mr Slađan Velinov, direktor Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije.

U kampanji “Zelena Srbija” prisutna su i diplomatska predstavništva u našoj zemlji, a za sadnju u Priboju uključila se ambasada Republike Pakistan.

"Veoma sam uzbuđen što sam došao u Priboj, u jedan od najlepših gradova, gde sam do sada boravio. U mojoj zemlji je prošle godine posađeno milijardu stabala, zahvaljujući čemu smo preživeli u vreme pandemije, a pošto tamo nisam posadio ni jedno, srećan sam što to danas činim u Priboju i Srbiji, koja je sada moja druga kuća.", izjavio je Šehrija Akbar Kan, ambasador Republike Pakistan.

Prijem za Njegovu ekselenciju i direktora Direktorata, u ime lokalne samouprave, priredio je predsednik SO Priboj, Boris Mrdović, gde su razmenjena iskustva na temu očuvanja životne sredine ali i moguće saradnje Priboja i države Pakistan.