slideshow04

Vesti

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović na zvaničnom otvaranju toplane na biomasu u Priboju

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike prof.dr Zorana Mihajlović, u četvrtak 28.oktobra, obišla je prvu toplanu na biomasu u Srbiji, koja je tom prilikom i zvanično puštena u rad, kao potpuno nova gradska toplana na drvnu biomasu u Priboju.

Pored domaćina, predsednika i zamenika opštine Priboj Lazara Rvovića i Saše Vasilića i narodnog poslanika u Skupštini Srbije Krsta Janjuševića, ovom događaju prisustvovao je i direktor Kancelarije KfV banke u Srbiji, Ridiger Hartman i načelnik Zlatiborskog okruga, Boban Perišić.

Pored Priboja, nova gradska toplana na bimasu ove sezone počela je da radi i u Malom Zvorniku, snage 1,8 megtavata, dok je u našem gradu mnogo veća instalisana snaga, 15 megavata, odnosno jedan kotao na drvnu biomasu od 8 megavata i dva rezervna kotla na tečna goriva od po 7,5 megavata.

Priboj je pored nove toplane potpuno rekonstruisao i kompletan toplovod, kao i sve podstanice.

"Ovo je za Priboj jedan od najznačajnijih projekata. Prvi smo u Srbiji, koji fosilna goriva zamenjujemo biomasom, i to pored ekonomskih efekata i novog kvaliteta grejanja, ima i značajne ekološke efekete. Nama preostaje još zamena kotlarnice u Bolnici i Domu zdravlja, pa ćemo u potpunosti fosilne energente zameniti biomasom.", kaže predsednik opštine Priboj, Lazar Rvović.

On je dodao da je ova investicija podstakla je i naše preduzetnike da proizvode drvnu biomasu, a time i otvore nova radna mesta, a lokalna samouprava je krenula i u zamenu neadekvatnih indivudualnih ložišta, energetski efikasnijim.

"Izražavam veliku zahvalnost timu Opštine Priboj, koji zajedno sa "Toplanom", na ovom procesu radi poslednjih pet godina, zatim hvala izvođačima, KfV banci, Ministarstvu energetike i potpredsednici Zorani Mihajlović i Vladi Srbije.", istakao je Lazar Rvović.

Pribojci sada imaju kvalitetno, 24-časovno grejanje na daljinski sistem.

"Ovo je veliki dan za Priboj ,ali i za Srbiju, jer danas trasiramo jedan sasvim novi put energetske politike naše zemlje. Naši sugrađani sada imaju kvalitetno grejanje, a novi, dostupniji i povoljniji energenti, doprineće čistijem vazduhu u našoj sredini, jer je zaštita zdravog životnog okruženja, značajna karika naše politike.", istakao je narodni poslanik iz Priboja, Krsto Janjušević.

"Ovakve uspešne investicije su podsticaj za nova radna mesta i dalju realizaciju programa Vlade Srbije i predsednika Aleksandra Vučića. Jer, kada smo krenuli pre nekoliko godina u obnovu Srbije, nismo stali na prve dve fabrike, nećemo stati ni posle 200 novootvorenih fabrika u poslednjih šest godina, nismo stali ni na dva, ni na šest urađenih autoputeva, tako nećemo stati ni sa ove dve toplane. Danas Priboj i Mali Zvornik, uskoro na desetine novih toplana sa obnovljivim izvorima energije.", zaključio je Krsto Janjušević.

Pre koji mesec ovde je bilo veliko gradilište i tada je rečeno da će sve biti gotovo do početka grejne sezone, podsetila je na tadašnja obećanja, potpredsednica Vlade Srbije.

"Drago mi je što danas prisustvujem jednom ovakvom događaju, u kome dva grada, prvi put u Srbiji za daljinski sistem grejanja, umesto fosilnih goriva prelaze na biomasu i ja im čestitam na tome.", rekla je potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike prof.dr Zorana Mihajlović.

"Sve čestitke Priboju, izvođačima i svim učesnicima u ovom projektu, jer su ispoštovani utvrđeni rokovi i ponosna sam zbog toga. Posebna zahvalnost KfV banci i Vladi Nemačke sa kojima imamo izuzetnu saradnju, jer je vrednost naših aktuelnih energetskih projekata 1,4 milijarde evra. Pored novog 24-časovnog grejanja, ušteda i korišćenja lokalnih energenata, nama je možda još bitnija nova ekološka slika Priboja, jer je emisija od dosadašnjih 40 tona sumpor-dioksida sada svedena ispod jedne tone, a emisija ugljen - monoksida sada će biti smanjena za 90 procenata. Ovo je velika stvar za Priboj, koji nije bio pošteđen upravo ovih problema.", istakla je ministarka Mihajlović.

Potpredsednica Vlade, danas je u Priboju rekla da će država nastaviti sa podrškom, da što više toplana prelazi na obnovljive izvore energije, i da već već sledeće godine očekujemo ovakve događaje u Majdanpeku i Novom Pazaru.

Nova gradska toplana u Priboju trenutno greje 1596 stanova, odnosno 83 hiljade kvadrata stambenog i nešto preko 15 hiljada poslovnog prostora.

Prema proračunima, za jednu grejnu sezonu trebaće da se obezbedi oko 20 hiljada nasipnih kubika drvne sečke.