slideshow04

Vesti

Dronovi za dve pribojske škole

U okviru akcije "Donacija bespilotnih letelica osnovnim školama u Srbiji", koju su pokrenuli Rotari klubovi iz naše zemlje, a koja se sprovodi na osnovu Memoranduma o saradnji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Rotari klubova u Srbiji, među 670 dronova koliko je obezbeđenno za osnovce u Srbiji, besplatne dronove su dobile i dve osnovne škole iz Priboja - OŠ "Vuk Karadžić" i OŠ "Desanka Maksimović".

Bespilotne letelice namenjene su učenju programskih jezika "skreč" i "pajton" u okviru nastave informatike u petom i šestom razredu.

Kako je istaknuto na dodeli dronova za sedam osnovnih škola iz Priboja, Nove Varoši i Prijepolja, u ponedeljak, 25.oktobra, osnovni cilj projekta je razvoj kompentencija iz oblasti programiranja.

Ovo inovativno nastavno sredstvo, biće od izuzetnog značaja za učenike, smatraju nastavnici informatike.

"Dronovi će nam puno značiti u daljem proširenju znanja naših učenika iz informatike, jer ćemo sada ove bespilotne letilice konkretno uvesti u nastavu.", kaže Dalibor Avramović, profesor informatike u OŠ "Desanka Maksimović".

"Sve ono što đaci uče u okviru predmeta informatike, osnove "skreča" i "pajtona", mogu da primene na ovim bespilotnim letelicama, odnosno dronovima.", istakla je Zorica Jestrović, guvernerka "Rotari distrikta Srbije i Crne Gore", i dodala da je ovo nastavak projekta "Za lepšu školu", koje je potpisalo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije sa Rotari klubovima.

Pored dve škole iz Priboja, kroz ovu akciju, bespilotne letilice dobile su i tri osnovne škole iz Prijepolja i dve iz Nove Varoši.