slideshow04

Vesti

Promovisana knjiga "Znameniti pribojski velikani"

Knjiga "Znameniti pribojski velikani", naučno-istraživački rad mr Haruna Eminagića iz Priboja, posvećena je svestranijem upoznavanju lika i dela Hasan-age, kao velikog vakifa, odnosno zadužbinara i prof. Kasima Hadžića, kao velikog alima odnosno, naučnika. Iako ih dele gotovo dva stoleća, obojica su ostavili neizbrisav trag u limskoj dolini.

Ovo dokumentarno štivo, sa brojnim fotografijama i dokumentima, promovisano je u Domu kulture, 25.novemreba, a o knjizi su govorili recezenti muftija prof.dr Mevlud Dudić, inače predsednik Mešihata IZ u Srbiji i mr Muharem Omerdić, teolog i publicista iz Sarajeva.

"Posebna mi je čast i zadovoljstvo, da kao predsednik Mešihata IZ u Srbiji, govorim o dva velikana bošnjačke ali i pribojske kulture, koje je autor obradio na maestralan način.", rekao je muftija Dudić.

"Imao sam sreću da mi profesor bude jedan Kasim Hadžić, čovek posebnog kova i roditeljskog pristupa, a čast mi je što sam i danas ovde sa vama, da produbim priču o vrsnom inteklektualcu i dobrom čoveku.", rekao je Omerdić.

O velikanima bošnjačke kulture iz Priboja govorili su i naši sugrađani, njihovi potomci, Zijad Smailbegović, potomak Hasan-age i Fehim Mehović, potomak profesora Hadžića.

Zahvaljujući se svima koji su pomogli da ova knjiga ugleda svetlost dana, autor knjige nije krio zadovoljstvo, ali ni emocije.

"Srce mi je puno kad u sali vidim moj multikulturani Priboj, i Srbe i Bošnjake, muslimane i pravoslavce, i ova slika je dokaz da smo mi ovde uvek živeli jedni sa drugima a ne jedni pored drugih, da su se naše kulture i vjere uvek prožimale, a nikada sudarale.", rekao je autor knjige mr Harun ef.Eminagić, inače aktuelni glavni imam MIZ Priboj i dodao da ova promocija pokazuje da u Priboju imamo ne samo duhovno i versko, već i političko jedinstvo, na dobrobit našeg grada.

Veče posvećeno promociji knjige "Znameniti pribojski velikani", pored brojnih sugrađana, uvaženih gostiju iz susednih opština, glavnih imama iz okruženja i sveštenika SPC iz Priboja, kao i čelnika lokalne samouprave, svojim nastupom upotpunili su i Samir ef.Gibanica, melodijom sevdalinki a svojim šarmom i stihovima, sestre Mišorep, pesnikinja Lejla i Amina, moderator večeri.