slideshow04

Vesti

Plivanje za Časni krst u Priboju

U duhu tradicije i uprkos pandemiji korona virusa, u Priboju je na Bogojavljenje, 19.januara, organizovana duhovna i sportska manifestacija - plivanje za Bogojavljenski krst.

Nakon bogosluženja u hramu Vaskrsenja Hristovog, plivači su do reke Lim stigli litijom ulicama grada, a onda je pred rekordnim brojem posmatrača u Novom Priboju, što je odavalo zaista prelepu sliku, po sunčanom ali prohladnom vremenu, u bistre i hladne vode Lima, zaplivao do sada najveći broj učesnika - 48 odvažnih momaka i devojaka.

Iako ni ovo godine u vodama Lima nije bilo istinskog već simboličnog plivanja, prvi do Časnog krsta stigao je 45-godišnji Pribojac, Dejan Vujović, kome se šesto učešće posrećilo, pa će do naredne godine biti krstonosac.

"Predivan je osećaj učestvovati a kamoli pobediti. Danas smo svi jedno, u veri i Hristu. Bog se javi.", poručio je ove godine prvi među jednakima.

Među plivačima i četiri dame - članice šamionskog tima RK Eko Lim, prvaka Evrope, kojima je Bogojavljensko plivanje, kao i svim učesnicima, još jedan nezaboravan osećaj druženja na vodi, za pravoslavnu veru, krst Časni i majku Srbiju.

Organizatori ovogodišnjeg plivanja za časni krst bili su Crkvena opština Priboj i Bratstvo pravoslavne omladine "Sv.Despot Stefan Lazarević".

"Prezadovoljni smo što smo dali doprinos organizaciji jednog ovakvog događaja, i što smo ponovo litijom odnosno krsnim hodom stigli do svete vode Lima.", kaže Isidor Novaković, ispred Bratstva pravoslavne omladine Priboja.

Svim učesnicima dodeljene su zahvalnice odnosno blagodarnice, manifestaciju su pomogli Opština Priboj i ovdašnji preduzetnici, a propratni muzički program upriličili su članovi Društva guslara "Priboj".