slideshow04

Vesti

"Istina nema rok trajanja"

"Istina nema rok trajanja", naziv je najnovijeg romana savremenog književnog stvaraoca, rođenog Pribojca, dr Miomira Milinkovića.

Roman je objavljen ovog proleća a njegova promocija u rodnom gradu autora, gde je dugo radio kao profesor u osnovim i srednjim školama, održana je 26.maja u Domu kulture. Pored autora na ovoj književnoj večeri učestvovali su i dr Milutin Đuričković, književnik i književni kritičar i dr Velibor Jovanović, takođe književnik i pune četiri decenije profesor u našem gradu.

Radnja romana "Istina nema rok trajanja" odvija se u ovom kraju, na prostorima jugozapadne Srbije, u poratno vreme, u prvoj deceniji posle Drugog svetskog rata, što su bile i godine straha, nesigurnosti, podozrivosti u sve i svakoga. Radnja ovog štiva je logičan nastavak prethodnog romana autora, takođe autentičnog naziva -"Šumljaci".

"Moj cilj je bio da prikažem ne samo faktografiju tog perioda, već psihologiju poratnog vremena, ne stavljajući se ni na stranu komunista, koji su uvodili nova društvena i životna pravila, niti na onu drugu stranu, koja se nije mirila sa tim novim društvenim poretkom. Čitaocima ostavljam da sami izvedu zaključke o tom, svakako, teškom i turbulentnom vremenu.", kaže autor romana Miomir Milinković.

"U pitanju je ozbiljan roman i hrabrost je autora da i sa ove vremenske distance napiše roman o tom poratnom periodu.", rekao je književni kritičar Milutin Đuričković, dok je Velibor Jovanović istakao da ga u ovom romanu Milinković podseća na neponovljivog Branka Ćopića.

Profesor Miomir Milinković je književnik i naučni radnik, donedavno redovni profesor književnosti i retorike na Univerzitetima u Beogradu, Prištini i Kragujevcu, sada penzionerske dane provodi u Beogradu. Doktor je književnih nauka, bavi se naučnim radom i piše beletristiku. Objavio je 44 knjige i 250 književnih kritika i naučnih radova.