slideshow04

Vesti

100 godina škole u Kratovu

Osnovna škola "Blagoje Polić" u Kratovu, 25.oktobra, obeležila jubilej-100 godina postojanja i uspešnog rada. Škola je tako ceo jedan vek svetionik sela, lučonoša obrazovanja, svedok razvoja sela i života u njemu.

A u jedan vek stalo je mnogo toga. Generacije i generacije učenika, učitelja i nastavnika, koji su ostavili značajan trag u radu škole i životu sela.

Škola u Kratovu je počela sa radom oktobra 1922. godine, kada je za učitelja postavljen Dimitrije Purić, koji je predavao 12 predmeta, za 51 učenika, u tri razreda.

Nakon petnaest godina, 1937. godine, kada je škola brojala 211 učenika, za učitelja a kasnije i direktora škole postavljen je Radoman Pajović. Od školske 1960/61. postaje osmorazredna i menja ime u OŠ "Radoman Pajović".

Od 1965.godine škola u Kratovu ima i sadašnju zgradu, i tada dostiže i svoj maksimom po broju učenika - 400 đaka u matičnoj školi, sa izdvojenim odeljenjima u Jelači, Pribojskim Čelicama i Breznama.

Po rečima žitelja Kratova, sredinom sedamdesetih godina prošlog veka, nailazi još uspešnija era, i škole i sela, kada na mesto direktora škole, dolazi čovek iz ovog sela, nekadašnji đak škole, uspešni društveno-politički radnik i aktivista sela - Blagoje Polić.

Na čelu škole u Kratovu Blagoje Polić bio je pune 22 godine, do 1998. godine kada ga je, u stvaralačkom radu, za svoju školu i svoje Kratovo, zaustavila iznenadna smrt. U znak poštovanja i zahvalnosti, škola u Kratovu od 2004.godine, menja ime u OŠ "Blagoje Polić". Povodom obeležavanja 100 godina škole, velikom čoveku i uspešnom direktoru, plaketu zahvalnicu njegove škole, Blagojevoj supruzi Ranki, uručila je direktorka škole Jadranka Planinčić.

I nakon 100 godina rada, škola u Kratovu i dalje deli sudbinu svog sela i demografskih kretanja. Kao i u drugim, pre svega seoskim školama Srbije, i ovde broj đaka iz godine u godinu opada, pa škola trenutno broji 27 učenika, ali je i dalje svetionik sela i lučonoša obrazovanja, jer je opremljenost škole, stručni nastavni kadar i kvalitet vaspitnog rada, podignut na visok nivo.

Na Dan škole 25.oktobra, organizovan je i prigodan kulturno-zabavni program, kome su pored učenika i članova kolektiva, prisustvovali i meštani Kratova, predstavnici lokalne samouprave, Školske uprave iz Užica, prosvetnog inspektorata i kolege iz ostalih pribojskih škola.