slideshow04

Vesti

Izložba slika "Divanhana" u Zavičajnom muzeju u Priboju

Povodom velikog islamskog praznika Kurban Bajrama, u Galeriji Zavičajnog muzeja u Priboju, 3.jula, otvorena je retrospektivna izložba slika nastalih na dosadašnjih osam saziva Međunarodne likovne kolonije za mlade talente Udruženja za nauku, kulturu i umetnost Bošnjaka, ”Ujedinjene boje divanhane”, koja okuplja stvaraoce sa balkanskih prostora, i trudi se da očuva tradiciju i kulturu svih naroda.

“Učesnici kolonije na najbolji način prezentuju naše krajeve i ostavljaju nam dela, koja predstavljaju riznicu prepunu kulturnog blaga, koje će ostati kao značajna kulturna baština svih nas. Zato je ova izložba, kao prava retrospektiva, i bitna i posebna”, rekao je Meša Brničanin, predsednik UNKUB “Divanhana”.

Divanhana u bukvalnom prevodu znači mesto za razgovor i druženje, trem u bosanskim kućama, ili jedna od prostorija gradskih kuća za razgovor ili salona za prijem. Prema rečima učesnika, taj naziv potpuno odgovara karakteristikama same kolonije - rad i druženje, odmor i melem za dušu.

Najboljima na konkursu UNKUB na temu - “Praznični, odnosno bajramski su dani blagi”, uručene su nagrade, a čin otvaranja izložbe sa izvođenjem ilahija upotpunila je Nasiha Mešić.

Retrospektivna izložba slika Međunarodne likovne kolonije “Divanhana” biće u Galeriji Zavičajnog muzeja u Priboju, do kraja jula.