slideshow04

Vesti

Sednica Skupštine opštine Priboj - Usvojen drugi rebalans Budžeta

Pribojski parlament zasedao je 11.jula, po treći put u ovom sazivu, a iako je na dnevnom redu bilo samo 14 tačaka, rasprava je trala punih 7 i po sati. U diskusijama su uglavnom učestvovali odbornici opozicije, koristeći svoje poslovničko vreme, po svakoj tački dnevnog reda.

 Na dnevnom redu bila su bitna pitanja, za funkcionisanje lokalne samouprave. Tako je pribojski parlament većinom glasova usvojio Završni račun konsolidovanog raučna budžeta opštine Priboj za 2023.godinu, ali i drugi rebalans Budžeta u 2024.godini.

"Budžet opštine Priboj sada iznosi 2.220.331.000,00 i veći je za 88.010.000,00 dinara ili 4,12 odsto", istakao je Slaviša Janjušević, rukovodilac Odeljenja za društvene delatnosti, finansije i budžet u Opštinskoj upravi Priboj.

Planirana sredstva biće uložena za opremanje prostora u Bolnici Priboj, kako bi se u rad pustio dobijeni skener od Ministarstva zdravlja, značajana sredstva biće izdvojena i za povećanje sistema bzebednosti na glavnim saobraćajnicama u gradu, deo sredstava planiran je i za unapređenje školskog i predškolskog sporta, kao i za rad mlađih selkcija u svim klubovima, zatim za organizaciju prvog "Silever evropskog atletskog mitinga Vlado Pivljanin", u znak sećanja na veliko sportsko ime, ne samo Priboja već i Srbije, pa i bivše Jugoslavije. Deo sredstava planiranih ovim rebalansom uložiće se i u investiciono opremanje pomoćnog fudbalskog terena sa veštačkom travom, koji je dobijen od Fudbalskog saveza Srbije.

U raspravi su se dotakle mnoge aktuelne teme i prioriteti, a jedno od gorućih pitanja i za poziciju i za opoziciju, a pre svega za građane naše opštine je rešavanje problema pasa lutalica, i u gradu i u selu, jer se za nadoknadu štete od ujeda pasa izdvajaju značjna sredstva iz opštinske kase.

"Na rešavanju tog problema se uveliko radi, i to zajedno sa susednim opštinama. Poslednja je informacija, da su opštine pred potpisivanjem trojnog ugovora za raspisivanje javnog-privatnog partnerstva za realizaciju tog projekta, kojim ćemo uneti sigurnost građanima Priboja, humano postupati prema životinjama i uštedeti značajana sredstva u opštinskom budžetu, koja možemo koristiti za neke druge potrebe", rekao je Saša Vasilić, zamenik predsednika opštine Priboj. 

Odbornici pribojskog parlamenta usvojili su i Odluku o prenosu prava javne svojine Republike Srbije na opštinu Priboj, za zemljište u delu pogona Mašinske obrade FAP-a, gde će nemački investitor graditi novu fabriku za proizvodnju delova za autoindustriju, a gde će, prema najavama, biti zaposleno najamnje 250 radnika.

U sklopu tog projekta, FAP će dobiti i dva nova pogona-farbaru i peskaru, za šta će Ministarstvo odbrane izdvojiti 7,5 miliona evra.

Uz jedan glas protiv, glasovima i pozicije i opozicije, doneta je i Odluka o osnivanju Saveta za međunacionalne odnose opštine Priboj, koji bi činili istaknuti predstavnici srpskog i bošnjačkog naroda u našem gradu.

Odbornici su razmatrali i većinom glasova usvojili i izveštaje i radu u prpšloj godini pribojskih javnih preduzeća - JP za uređenje građevinskog zemljišta i razvoj Priboj, JKP "Usluga" i JP “"Toplana".

Opštinsi parlament u nastavku sednice bavio se i kadrovskom problematikom, pa je za VD direktora Turističke organizacije Priboj ponovo imenovan Vladan Radović, a razrešeni su i imenovani i po jedan član Nadzornog odbora JKP "Usluga" i Upravnog odbora PU "Neven", kao i Školski odbor Gimnazije Priboj.

Odbornici su konstatovali i prestanak odborničkog mandata odbornici Amini Mišorep sa liste "Fahurdin Alagić SPP-Promjena je pobjeda" ispred Stranke pravde i pomirenja.