slideshow04

Održana 34. sednica Opštinskog veća

Danas je sa početkom u 9 časova održano 34. po redu zasedanje Opštinskog veća opštine Priboj. Na dnevnom redu osim najvažnije tačke Predloga Odluke o budžetu opštine Priboj za 2014. godinu, našli su se i Programi poslovanja javnih preduzeća i ustanova za 2014. godinu.

Povodom prve tačke dnevnog reda, Predloga Odluke o budžetu opštine Priboj, sednici je prisustvovala Rada Milinković, rukovodilac odeljenja za budžet. U svom uvodnom izlaganju, članove Veća upoznala je sa razlozima malog zakašnjenja po pitanju razmatranja i utvrđivanja budžeta za 2014. godinu. Prema njenim rečima, razlog je i više nego opravdan, jer se čekalo uputstvo nadležnog Ministarstva, koje je dospelo tek 10.10.2013. godine. Rukovodilac odeljenja za budžet je mišljenja da je ovo dobar budžet, imajući u vidu da je planirano samo ono što se može isplatiti, dok su tekući rashodi realni i najneophodniji. Ona je podsetila članove Opštinskog veća na zabranu Vlade Srbije na nova zapošljavanja u javnom sektoru, koja će važiti do 2015. godine, ističući da je, obzirom da se ograničava i broj privremeno angažovanih radnika na 10 odsto ukupnog broja zaposlenih, opština Priboj u tom smislu ispoštovala limite. Obrazlažući budžetske stavke i planirane kapitalne izdatke, upoznala je većnike sa planiranom investicijom od 40 miliona dinara, za kupovinu hotela Bić. Osim toga, novine su i izdvajanja za plaćanje vrtića za treće dete kao i izdaci za veštačku oplodnju. Predsedavajući, predsednik opštine Priboj, Lazar Rvović obrazložio je razloge za ulaženje u priču oko kupovine hotela Bić. On je istakao da je presudan interes Opštine u smislu što nema mnogo zainteresovanih strana i da se može ući u kupovinu i sa manjim parama, a uvek postoji mogućnost adaptacije istog novcem dobijenim projektima. Rvović je bio mišljenja da ne treba dozvoliti da hotel propadne, a takođe je rekao da se već ušlo u razgovore sa Mašinskim fakultetom, koji je zainteresovan za osnivanje izdvojenog odeljenja. Obzirom na to da objekat ima oko 4 hiljade kvadratnih metara, mogao bi deo prostora da se opredeli i za smeštaj studenata, kao i deo za otvaranje još jedne visokoškolske ustanove. Na predlog Opštinskog veća, u planiranom budžetu napravljene su određene izmene, pa je tako za elementarne nepogode, umesto 9 umanjeno za 2 miliona i planirano je 7, za JP Toplana umesto 5 planirana su 2 miliona. Takođe, planiranje kupovine mašina za Direkciju za izgradnju Priboja nije usvojeno, pa je na konto toga odbijeno 4 miliona i 700 hiljada dinara. Sa planiranim novim rashodima i ulaganjima i to za Regionalnu sanitarnu deponiju "Banjica" 6 miliona i 500 hiljada, za spomen obeležje u Sjeverinu milion ipo, za javne radove 3 miliona, za vantelesnu oplodnju 2,5 miliona i boravak 3.deteta u vrtiću 2,5 miliona, planirani budžet za 2014. godinu iznosi 751.046.684,00 dinara. Budžet je usvojen jednoglasno i poslat Skupštini opštine na usvajanje, a takođe je usvojena Odluka o agažovanju ovlašćenog eksternog revizora za reviziju završnog računa za 2013. godinu.
Nakon usvajanja Predloga Odluke o budžetu za 2014. godinu, članovi Veća su utvrdili i poslali na usvajanje programe poslovanja javnih preduzeća i ustanova za 2014. godinu. Nakon završenog 34. po redu zasedanja Opštinskog veća, planirano je Skupštinsko zasedanje za polovinu sledeće sedmice.

Dnevni red sednice možete pogledati ovde.

sednica veca3