slideshow04

Državni sekretar Senad Mahmutović u Priboju

Opštinu Priboj, danas je posetio državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Senad Mahmutović. Povod za posetu Priboju ali i okolnim opštinama je sumiranje rezultata u poljoprivredi kao i pravljenje okvirnih planova za 2014. godinu.

Mahmutovića je u svom kabinetu dočekao predsednik opštine Priboj, Lazar Rvović sa saradnicima, pomoćnikom za poljoprivredu Hajrom Bećirevićem, direktorima javnih preduzeća Direkcije za izgradnju Priboja Zdravkom Pešutom, JKP "Usluga" Željkom Ječmenicom, a prisustvovao je i direktor OŠ "Desanka Maksimović", Slavomir Tanasijević kako bi primio poklon Ministarstva namenjen njegovoj školi. Na samom početku sastanka, bačen je kratak osvrt na 2013. godinu i ulaganja Ministarstva u poljoprivredu u opštini Priboj. Predsednik Rvović posebno je istakao projekat vredan 20 miliona dinara za atarske puteve, u kome je Ministarstvo učestvovalo sa 16 a opština Priboj sa 4 miliona dinara. Takođe je kazao da je obezbeđivanje infrastrukture glavni preduslov za razvoj poljoprivrede. Mahmutović se zahvalio na inicijativi lokalne samouprave u Priboju i na komunikaciji koju su imali u protekloj godini, ali i dao predlog da se ubuduće traže mehanizmi kako što efikasnije informisati poljoprivrednike o subvenicijama Ministarstva. Ocenio je da većinom poljoprivrednici, pogotovo oni sa malom poljoprivrednom proizvodnjom nisu upoznati šta sve mogu da dobiju od države, i da će se u budućnosti raditi na tome. Kada se konkretno radi o poljoprivrednoj proizvodnji, državni sekretar je ocenio da ovde jako dobro napreduje voćarska proizvodnja, odnosno malina, na šta mu je od strane lokalne samouprave odgovoreno da je malina iz pribojskog kraja jedna od najkvalitetnijih, ako ne i trenutno najkvalitetnija, imajući u vidu podatak da se baš ona koristi kao poboljšivač. Samo protekle godine, prinos maline u Priboju je bio 3 miliona evra. U znak podrške obnavljanju ruralnih područja, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede poklonilo je jedan laptop za učenike Izdvojenog odeljenja škole "Desanka Maksimović" u Sjeverinu. Laptop će koristiti učenici jednog od dva odeljenja, koliko ih u Sjeverinu ima, obzirom da jedno odeljenje već ima računar.

Dogovoreno je da se u prvim danima nakon praznika održe sastanci u Upravi za poljoprivredno zemljište i Republičkoj direkciji za vode, kako bi se razgovaralo o tome koliko država može da izađe u susret kada se radi o pročišćavanju otpadnih voda i vodosnabdevanju. Takođe, plan je da se nastavi sa pozitivnim trendom obnavljanja atarskih puteva i infrastrukture u ruralnim područjima i rad na pronalaženju sistema boljeg informisanja poljoprivrednika.
poseta senada mahmutovica