slideshow04

Održan drugi po redu festival "Dani Danila Lazovića"

Festival "Dani Danila Lazovića", koja se ove godine organizovala drugi put pod pokroviteljstvom opštine Priboj, a u organizaciji Doma kulture "Pivo Karamatijević" i Zavičajnog muzeja iz Priboja, završen je u subotu proglašenjem pobednika u govorenju poezije i dobitnika povelje "Danilo Lazović".

Pobednica drugog po redu festivala "Dani Danila Lazovića" je Milica Janketić, studentkinja Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu. Govorila je pesmu "Mamice", Milene Marković!

"Dani Danila Lazovića" su podržani od strane opštine Priboj, a od ove godine su i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture. Prvog festivalskog dana publici i posetiocima predstavila se Amaterska pozorišna scena Doma kulture "Pivo Karamatijević", sa predstavom "Čaršija", u režiji Milorada Damjanovića a po tekstu Dušana Jankovića.

Festival je trajao tri dana (30 i 31. oktobar i 01. novembar), a posetioci festivala su bili u prilici da prisustvuju izložbi plakata i programa predstava u kojima je Danilo igrao, projekcijama, izvođenju predstave “Čaršija” Dušana Jankovića, seminaru profesora FDU-a Radovana Kneževića pod nazivom “Savremeno govorenje poezije”, kao i samom takmičenju studenata Akademija umetnosti i brojnim drugim dešavanjima. Gost glumac bio je Vojin Ćetković, glumac Jugoslovenskog dramskog pozorišta, a ove godine članovi stručnog žirija bili su Radovan Knežević, Vojin Ćetković, Ivan Vuković, Saša Đurašević i Jelena Lazović.

Na festivalu koji se vodi idejom da očuva sećanje i iskaže poštovanje prema doajenu srpskog glumišta Danilu Lazoviću i da se bavi afirmacijom govorenja poezije, ove godine takmičilo se 11 takmičara iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije i naše zemlje.
Nagrada za pobednika je “Povelja Danilo Lazović” i nagrada od hiljadu evra u dinarskoj protivvrednosti, koja se obezbeđuje pod pokroviteljstvom Predsednika opštine Priboj. Novina u odnosu na prošlogodišnji festival je i Internet konkurs u govorenju poezije, gde je pobedila Iva Stojanović iz Kruševca.

Opirnije o festivalu pogledajte na danidanilalazovica.rs.
DANIla Lazovica Milica Janketic
DANIla Lazovica izlozba
DANIla Lazovica Vojin Cetkovic
DANIla Lazovica takmicari