slideshow04

Održan inicijalni sastanak za formiranje Ženske odborničke mreže u Priboju

U četvrtak, 27. novembra 2014. godine u hotelu „Lim“ u Priboju održan je sastanak na inicijativu Odbora za ravnopravnost polova Skupštine opštine Priboj, sa ciljem stvaranja ženske odborničke mreže u našoj opštini.

Sastanku su prisustvovali članovi ovog odbora, odbornice SO Priboj, gosti mehanizama za rodnu ravnopravnost iz Prijepolja i Nove Varoši, predstavnice ženskih udruženja građana iz Priboja, predstavnici lokalne vlasti , članica Opštinskog veća Mulka Zildžević i stručni saradnik za poslove Skupštine opštine Priboj, Boris Mrdović. Na veliko zadovoljstvo svih prisutnih, na ovom sastanku bile su prisutne i članice Ženske parlamentarne mreže Aida Ćorović iz Novog Pazara i Mirjana Đoković iz Čačka. Odbor za ravnopravnost polova Skupštine opštine Priboj, nije slučajno zakazao ovaj sastanak u okviru obeležavanja „16 dana ženskog aktivizma“. Na ovaj način, kao i ranijih godina, odbor, kao pre svega savetodavni organ se uključio u obeležavanje i potsticanje ženskog aktivizma.
Na sastanku je apostrofirano koliki je značaj umrežavanja odbornica u lokalnoj skupštini. Svoja iskustva sa odbornicama podelile su narodne poslanice, ali i odbornice iz susednih opština. Iznet je jasan stav da nije bitno ko pripada kojoj političkoj opciji, već da je zajednički rad na ženskom osnaživanju proirotet. Rad Ženske parlamentarne mreže su ocenili kao uspešan i svojim primerima dali predlog odbornicama Skupštine opštine Priboj i ostalim prisutnim, kako da deluju i iskoriste žensko jedinstvo i snagu .Svoja iskustva i predloge podelile su i članice lokalne skupštine, kao i gošće iz Prijepolja i Nove Varoši.
Iz lokalne samouprave poslata je poruka da će lokalna vlast, pre svega Skupština opštine Priboj i u budućnosti podržavati rad ovog odbora, kao i da će podržati inicijativu za umrežavanje odbornica lokalne skupštine. Članica Veća Mulka Zildžević podelila je sa prisutnim svoja iskustva u radu Opštinskog veća i takođe se složila da partijska pripadnost ne bi trebalo da bude nikakva smetnja ostavarivanju zajedničkih ženskih interesa, a da umrežavanje odbornica može samo biti plus u ostvarivanju tih ciljeva.
Odbornicama je uručen Predlog akta o udruživanju odbornica u SO Priboj, a dogovoreno je da predlog bude dostavljen i odbornicama koje nisu bile prisutne, dok je stvaranje mreže i pristupanje istoj isključivo na dobrovoljnoj osnovi. Članice Ženske parlamentarne mreže i Mirjana Đoković i Aida Ćorović obećale su svoju punu podršku u radu buduće ženske odborničke mreže.

formiranje zenske odbornicke mreze