slideshow04

Delegacija opštine Priboj u poseti opštini Gradiška - drvna biomasa kao energent budućnosti u Priboju

Predsednik Opštine i predsednik Skupštine opštine Priboj, Lazar Rvović i Saša Vasilić, zajedno sa predstavnicima JP „Toplana – Priboj“, direktorom Dušanom Radovićem i Zoranom Ratković, posetili su 27. i 28. novembra opštinu Gradiška i toplanu na drvnu biomasu u ovoj opštini. Razlog za ovu posetu je upoznavanje sa iskustvima opštine Gradiška u vezi sa prelaskom na grejanje na drvnu biomasu i izbacivanjem mazuta kao skupog energenta.

Predstavnici IEE Toplana Gradiška, koja posluje na osnovu Javno privatnog partnerstva između opštine Gradiška i preduzeća IEE Banja Luka, predstavili su delegaciji opštine Priboj postrojenje na ekološko čisto i obnovljivo gorivo koje je proizvod domaćeg inženjeringa i saradnje preduzeća iz Republike Srpske i Srbije. Toplana kapaciteta 9 MW greje 24 sata dnevno površinu koja je za oko 20% veća od površine koju greje toplana u Priboju. Na sastanku kod načelnika opštine Gradiška, g-dina Zorana Latinovića, g-din Latinović je ukazao na pozitivna iskustva opštine Gradiška u finansijskom i ekološkom smislu i posebno ukazao na zadovoljstvo građana opštine Gradiška uslugom daljinskog grejanja koje je dostupno građanima 24 sata dnevno od 15. oktobra do 15. aprila, a napominju da su prošlu grejnu sezonu po prvi put završili 6 . maja.

Opština Priboj ima nameru da na sličan način reši problem nerentabilnog poslovanja toplane u Priboju i da kao opština postane energetski nezavisna od nabavke fosilnih goriva, jer će se ekološki čist i obnovljiv energent nabavljati sa područja naše i susednih opština. Procenjena ušteda za nabavku energenta prelaskom na ovaj vid grejanja je oko 500.000 EUR godišnje, što daje ekonomsku opravdanost za nabavku novog postrojenja i prelazak na ovaj vid grejanja. Ukoliko bi se ovaj projekat realizovao do jeseni 2015. godine, opština Priboj bi bila prva opština u Srbiji koja je prešla na daljinsko grejanje na drvnu biomasu.
poseta opstini gradiska1
poseta opstini gradiska2