slideshow04

Treći po redu festival "Dani Danila Lazovića"

Treći po redu festival “Dani Danila Lazovića” pod sloganom “Govorim poeziju, čuvam kulturu”, ove godine se održava od petog do sedmog novembra u Priboju.

Festival koji se održava u znak sećanja na velikana srpskog glumišta, ove godine je dobio i niz izmena, koje će svakako festival učiniti znatno boljim.

Prvi dan rezervisan je za izložbu novinskih članaka iz profesionalnog života našeg doajena Danila Lazovića i za novu predstavu Amaterske pozorišne scene “Zasluženi odmor”.

Drugi dan festivala znatno je obogaćen i sadržaće nekoliko novina u programskom smislu. Predviđeno je otvaranje izložbe Dragiše Milosavljevića pod nazivom “Poslednji čuvari Podrinja”. Centralno dešavanje drugog dana je posebno kreiran program “Danilu u čast”. Ovaj program osmišljen je sa idejom da se na neformalniji način govori o liku i delu Danila Lazovića, ali i da se afirmiše govorenje poezije. Ove godine u programu “Danilu u čast” učestvuju glumci Beogradskog dramskog pozorišta i specijalni gost glumac programa “Danilu u čast”.

Trećeg dana festivala takmičarsko veče upotpunićemo dodatnim programskim sadržajima i ugostićemo Ivana Bosiljčića kao gosta – glumca i člana stručnog žirija.

Na takmičenju učestvuju studenti iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske, Bosne i Hercegovine i Makedonije, a najbolji će dobiti Povelju Danilo Lazović i 1.000 evra u dinarskoj protivrednosti.

Stručni žiri ovogodišnjeg festivala čine profesor Fakulteta dramskih umetnosti Radovan Knežević, glumci Ivan Bosiljčić i Slobodan Ćustić, glumica i prošlogodišnja pobednica Milica Janketić i u ime porodice Lazović Jelena Lazović.

Festival je ove godine bogatiji za novi program "Danilu u čast" u okviru koga učestvuju glumci Beogradskog dramskog pozorišta, teatra u kome je Danilo Lazović diplomirao - Vesna Čipčić, Slobodan Boda Ninković, Marko Živić, Ljubinka Klarić, Milan Čučilović.

Moderator programa biće Miodrag Miki Krstović, a domaćin festivala glumac Mihailo Laptošević.
Osnivači festivala "Dani Danila Lazovića" su Dom kulture "Pivo Karamatijević" i Zavičajni muzej, pod pokroviteljstvom Opštine Priboj.

 

PROGRAM FESTIVALA

PRVI DAN FESTIVALA "DANI DANILA LAZOVIĆA" 05.11.2015.

19:00
Otvaranje festivala “Dani Danila Lazovića”
Izložba novinskih članaka iz profesionalne karijere Danila Lazovića
Mesto: Zavičajni muzej Priboj, galerija “Nadežda Nada Vitorović”


20:00
Amaterska pozoršna scena Doma kulture “Pivo Karamatijević”
Predstava “Zasluženi odmor” po tekstu Dušana Jankovića
Režija: Milorad Damjanović
Uloge:
Zejna Alić, Dragana Vidaković, Saša Bjelić, Mirko Tošić, Ibrahim Hasanagić, Milica Ožegović, Ozren Slović, Vladana Moićević, Eva Vidaković/Zlata Kašić
Mesto: Dom kulture “Pivo Karamatijević”, velika sala.


DRUGI DAN - 06.11.2015.

19:00
Izložba “Poslednji čuvari Podrinja”
Autor: Dragiša Milosavljević
Mesto: Dom kulture “Pivo Karamatijević”, mala sala


20:00
“Danilu u čast”
“Danilu u čast” je program koncipiran kao veče govorenja poezije i sećanja na lik i delo Danila Lazovića. U programu učestvuju glumci Beogradskog dramskog pozorišta i gosti.
Mesto: Dom kulture “Pivo Karamatijević”, velika sala


TREĆI DAN - 07.11.2015.

20:00
Takmičarsko veče
Nadmetanje u govorenju poezije studenata glume Akademija umetnosti iz regiona.
Gost glumac Ivan Bosiljčić, Narodno pozorište, Beograd.
Predstavljanje pobednika Internet konkursa u govorenju poezije.
Proglašenje pobednika, uručenje “Povelje Danilo Lazović” i nagrade od hiljadu evra u dinarskoj protivvrednosti koja se obezbeđuje pod pokroviteljstvom Predsednika opštine Priboj.

Zatvaranje trećeg po redu festivala “Dani Danila Lazovića”.

Mesto: Dom kulture “Pivo Karamatijević”, velika sala.

 

Više o festivalu saznajte na zvaničnom sajtu festivala www.danidanilalazovica.rs