slideshow04

Završena ovogodišnja podela creva za izgradnju seoskih vodovoda

Opština Priboj i ove godine donela je odluku o pomoći građanima kojima je ista potrebna za izgradnju seoskih vodovoda. Odluku je podržalo Opštinsko veće opštine Priboj, pa je tako osnovana Komisija za izgradnju seoskih vodovoda, na čijem je čelu član Veća Drago Drobnjaković.

Uključujući i prošlu godinu, sredstva koja je Opština opredelila za nabavku creva za seoske vodovode, kako bi na taj način podsticala razvoj poljoprivrede, iznose 3,5 miliona dinara. Sa prošlom godinom, ukupno je podeljeno 86km creva, a obuhvaćeno je 350 domaćinstava. Deljeno je isključivo crevo visokog kvaliteta, prve klase, koje može da se koristi kako za vodovode za navodnjavanje, tako i za pijaću vodu. Crevo je od 10 bara, a podeljena su tri profila creva, 1/2 cola, 3/4 cola i jedan col.

Podsticaj razvoju poljoprivrede od strane lokalne samouprave dat je na ovaj način, jer pravog podsticaja bez vode nema. Prema rečima predsednika Komisije za podelu creva Draga Drobnjakovića, interesovanje građana i ove godine je bilo veliko, tako da je sveukupna dužina iskopanih kanala bila veća od dužine nabavljenog creva. Iako je maksimalna dužina creva po domaćinstvu bila 30 000 dinara u dinarskoj vrednosti, Komisija je bila prinuđena da krati maksimalnu dužinu creva, kako bi obuhvatili veći broj građana, pa je prosek po domaćinstvu bio od 250 do 300 metara creva. U zajedničkoj akciji izgradnje seoskih vodovoda, građani su bili investitori a Opština je dala neophodnu pomoć, tako da su građani bili ti koji su morali da reše imovinsko-pravne odnose, iskopavanje kanala i izvor, dok je Komisija samo vršila uvid.

Ovogodišnja podela creva je završena, a naredni poziv se očekuje u februaru sledeće godine, kada će biti nabavljeno više creva, jer je ostalo dosta domaćinstava koja nisu dobila crevo u ovoj podeli. Prvi prioritet u pozivu koji će biti sledeće godine imaće građani koji prvi put dobijaju creva, dok će drugi prioritet biti oni koji imaju duži vodovod.

S.M.

seoski vodovodi