slideshow04

Deca obolela od dečje i cerebralne paralize i deca ometena u razvoju na moru o trošku opštine Priboj

Nakon dece iz porodica slabijeg materijalnog stanja, koja su u prvoj smeni ove sezone boravila u renoviranom Opštinskom odmaralištu u Sutomoru, od 20. avgusta, o trošku opštine Priboj, u istom će boraviti deca obolela od dečje i cerebralne paralize, kao i deca ometena u razvoju. To im je omogućeno zahvaljujući ugovoru koji je danas potpisan između opštine Priboj i Društva za dečju i cerebralnu paralizu Priboj.

decija i cerebralna paraliza letuju na moru

Ugovor sa predsednikom Opštine potpisao je predsednik ovog udruženja Slaviša Šušanj, a istim se opština Priboj obavezala da će iz budžeta obezbediti sredstva za letovanje ove dece, sa njihovim pratiocima-starateljima, u periodu od 20. do 27. avgusta. Za većinu od ove dece, ovo će biti prvi boravak na moru, što će ovoj deci obezbediti i rekreativne sadržaje, obzirom na činjenicu da će jedan od pratilaca biti i fizioterapeut ovog udruženja. Kako je rekao Šušanj, 35 članova od ukupno 48 koliko ih udruženje ima, se prijavilo za letovanje u odmaralištu u Sutomoru. Prema njegovim rečima, ovo će biti jedna novina u aktivnostima udruženja, pored uobičajnih koje se sprovode u prostorijama udruženja. On se zahvalio u svoje lično ime i u ime članova društva, predsedniku opštine Priboj Lazaru Rvoviću i direktoru Odmarališta Aleksandru Mandiću, koji su imali razumevanja za potrebe ove dece i izašli u susret udruženjuz, kako bi se organizovao njihov boravak na moru.

Prema rečima direktora Odmarališta u Sutomoru, Aleksandra Mandića, prva sezona nakon rekonstrukcije odmarališta je više nego uspešna, iako je ovo bila ispitna godina. Reakcije su krajnje pozitivne, a četvrta grupa dece se iz Sutomora vraća u subotu. Prema njegovim rečima, u šestoj grupi ima još slobodnih mesta, a to je u intervalu od 13. do 20. avgusta, tako da se sva deca predškolskog i školskog uzrasta, ali i studenti mogu prijaviti. Odmaralište će u septembru primiti najverovatnije i pribojske penzionere.

Opština Priboj je osim letovanja dece iz materijalno ugroženih porodica i dece obolele od dečje i cerebralne paralize, letovanjem nagradila i najbolje učenike generacija u osnovnim i srednjim školama, koji su završili svoje osmogodišnje, odnosno srednjoškolsko školovanje. Pribojsko odmaralište ima dugu tradiciju i postoji i radi od 1968. godine, a rekonstrukcijom koju je finansirala opština Priboj, konačno je, već ove godine poslužilo svojoj nameni, u novom i savremenom ruhu po najnovijim standardima.