slideshow04

Šef Delegacije EU u Priboju

Šef Delegacije Evropske unije, Majkl Devenport, posetio je danas opštinu Priboj i prisustvovao sastanku Upravnog odbora Programa Evropski PROGRES, koji se osim u opštini Priboj, sprovodi u još 33 lokalne samouprave, koje rade na unapređenju održivog razvoja.

upravni odbor evropskog progresa priboj1

U okviru svoje dvodnevne posete jugozapadnoj Srbiji, Devenport je posetio Novi Pazar, Novu Varoš i danas Priboj, gde je osim sastanka sa rukovodstvom lokalne samouprave u Priboju, obišao najveće i najvidljivije projekte finansirane od strane EU i Vlade Švajcarske, zajedno sa Vladom Republike Srbije, Zavičajni muzej i Kancelariju za mlade.

Na 10. sastanku Upravnog odbora razvojnog programa Evropski PROGRES danas su predstavljeni rezultati koje je Program ostvario u prethodnom tromesečju, a zatim su članovi Upravnog odbora razmatrali predloge za pružanje podrške poljoprivednim proizvođačima, kao i lokalnim mehanizmima za rodnu ravnopravnost. U radu sastanka učestvovali su predstavnici Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije i relevantnih ministarstava, 34 opštine koje učestvuju u realizaciji Evropskog PROGRES-a, kao i razvojnih agencija i projekata i civilnog društva.

upravni odbor evropskog progresa priboj2

Prema rečima šefa Delegacije EU, Majkla Devenporta, do sada je uloženo 20 miliona evra u 208 projekata, od kojih je 86 projekata uspešno završeno. Predsednik opštine Priboj Lazar Rvović, zahvalio se na današnjoj poseti i tome što je Priboj danas bio domaćin jednog ovakvog skupa, ali i donatorima na svoj dosadašnjoj pomoći. On je podsetio da je Priboj trenutno u najtežoj situaciji, ali i da se ulažu veliki napori i od strane lokalne samouprave i od strane Vlade Republike Srbije, da se Priboj ponovo napravi poželjnim mestom za život.

Rvović je podsetio na formiranje Slobodne zone Priboj, koja je glavna uzdanica ekonomskog oporavka grada i na važan projekat rekonstrukcije u Slobodnoj zoni, koji finansiraju Evropska unija i Vlada Švajcarske, kroz Program Evropski PROGRES.

Osim šefa Delegacije Evropske unije, u Priboju je danas boravio i menadžer Programa Evropski PROGRES, Grem Tindal sa saradnicima.

upravni odbor evropskog progresa priboj3

Evropski PROGRES predstavlja najveći razvojni program u Republici Srbiji koji se usredsređuje na određeno područje, a ima za cilj da podrži održivi razvoj 34 lokalne samouprave (LSU) na jugoistoku i jugozapadu zemlje. Sredstva za realizaciju Programa obezbeđuju dva velika donatora – Evropska unija i vlada Švajcarske – zajedno sa Vladom Republike Srbije.

Korisnicima se u okviru Evropskog PROGRESa pruža finansijska, tehnička i savetodavna podrška. Program sprovode Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) i Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije (CFCU) pri Ministarstvu finansija RS.

upravni odbor evropskog progresa priboj4