slideshow04

Završen četvrti festival "Dani Danila Lazovića" - pobednica Dunja Stojanović

U subotu 5. novembra bilo je poslednje festivalsko, a ujedno i takmičarsko veče, festivala "Dani Danila Lazovića" u Priboju. U prepunoj Velikoj sali pribojskog Doma kulture "Pivo Karamatijević", jedanaest studenata i studentkinja iz regiona i naše zemlje predstavilo se publici i stručnom žiriju.

4-festival-dani-danila-lazovica

Veče je otvorila naša velika umetnica Bilja Krstić, dok se posle nje predstavio prošlogodišnji pobednik, glumac Strahinja Blažić. Domaćin festivala, glumac Mihailo Laptošević predstavio je članove i članice stručnog žirija u sastavu: prof.dr Radovan Knežević (predsednik stručnog žirija), glumica, prvakinja Ateljea 212 Dara Džokić, prof.Emina Muftić, prof. Tihiomir Stojanovski i prošlogodišnji pobednik Strahinja Blažić.

Publici se predstavio i pobednik trećeg “Internet konkursa u govorenju poezije” Radovan Seratlić, koji je govorio “Iskrenu pesmu”, Milana Rakića. Zvezda završne večeri bila je Gorica Popović, prvakinja Ateljea 212, koja je bila ovogodišnji gost glumac festivala.

Jedanaest studenata i studentkinja iz zemlje i regiona, predstavilo se stručnom žiriju govorenjem poezije, a stručni žiri je javnim glasanjem odabrao Dunju Stojanović sa Fakulteta dramskih umetnosti iz Beograda, za pobednika ovogodišnjeg festivala. Pobednik je poneo prestižnu nagradu “Povelja Danilo Lazović” i novčani deo nagrade u iznosu od hiljadu evra u dinarskoj protivvrednosti, koja se obezbeđuje pod pokroviteljstvom predsednika opštine Priboj, Lazara Rvovića. Povelju "Dani Danila Lazovića", pobednici ovogodišnjeg festivala, Dunji Stojanović, koja je govorila pesmu "Ropstvo" Vesne Perun, uručio je predsednik opštine Priboj, Lazar Rvović.

Dunja Stojanović je studentkinja četvrte godine glume na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi profesorke Biljane Mašić Aleksić. Rođena 15.05.1994. u Čikagu. Nakon deset godina života u SAD-u, dolazi u Srbiju (Smederevska Palanka), gde završava osnovnu, srednju školu i nižu muzičku za klavir i solo pevanje. Voli poeziju, jer količina emocija koja je svaki put preplavi dozvoljava joj da se oseti božanstveno i za trenutak zaboravi na realnost.


U toku festivala publika je bila u prilici da vidi zanimljive programe kao što su: “Danilu u čast” u kome su učestvovali glumci Narodnog i Jugoslovenskog dramskog pozorišta Ljiljana Blagojević, Dragan Gagi Jovanović, Nada Blam, Kalina Kovačević, Vuk Kostić i domaćin festivala Mihailo Laptošević. U okviru festivala publika je bila u prilici da pogleda "Stend daun sa Nebojšom Milovanovićem", monodramu "O glumatanju" Slobodana Ćustića, dečju predstavu "Zmajko" Toda Nikoletića u režiji Ibrahima Hasanagića, dok je program “Priboj kroz kulturu i umetnost” predstavio zanimljivu i značajnu istoriju grada i ostvrnuo se na umetničku tradiciju Priboja. U toku festivala održane su i dve prestižne radionice o poeziji, prva sa pribojskim recitatorima i druga sa studentima glume.

Četvrti festival "Dani Danila Lazovića", koji se održava u čast čuvenog glumca, koji je postavio visoke umetničke kriterijume u govorenju poezije, ove godine bio je najmasovniji kada je reč o poseti i interesovanju publike. Osnivači festivala “Dani Danila Lazovića” su Dom kulture “Pivo Karamatijević” i Zavičajni muzej Priboj uz podršku opštine Priboj i predsednika opštine Priboj.

FOTO: Luka Marković