slideshow04

Odobren za finansiranje projekat Odbora za ravnopravnost polova opštine Priboj

Projekat Odbora za ravnopravnost polova opštine Priboj "Jednaki u odlučivanju", sa kojim je konkurisano u okviru Poziva za podršku lokalnim mehnizmima za rodnu ravnopravnost Evropskog PROGRESA, odobren je za finansiranje. Projekat čija je vrednost 368.580,00 dinara finansiraju Evropska unija i Vlada Švajcarske u saradnji sa Vladom Republike Srbije, kroz Program Evropski PROGRES, a prve aktivnosti očekuju se nakon potpisivanja ugovora.

Opšti cilj projekta "Jednaki u odlučivanju" je povećanje svesti građana i lokalnih nosioca vlasti o poštovanju principa rodne ravnopravnosti i politike jednakih mogućnosti, čime bi se povećalo učešće žena u izvršnim organima vlasti i u predstavničkim telima političkih partija. Konkretni ciljevi projekta su stvaranje mreže aktera za sprovođenje rodne ravnopravnosti na lokalnom nivou, aktiviranje rada i unapređenje delovanja lokalnog odbora za rodnu ravnopravnost, lobiranje za rodnu ravnopravnost na lokalnom nivou, podsticanje rada Odbora za ravnopravnost polova i aktivno uključivanje u procese odlučivanja i jačanje socijalno-ekonomske uloge žene kroz neformalno obrazovanje. Ciljna grupa projekta su odbornice Skupštine opštine Priboj i direktorke javnih ustava, koje će kroz niz aktivnosti biti neformalno obučene i osnažene u zakonodavnoj vlasti, a time će ne samo unaprediti i osnažiti položaj žena u politici, već im i omogućiti da svojim angažmanom obezbede veće učešće žena u svim sferama javnog života.

Projekat traje šest meseci, a prve aktivnosti predviđene su u mesecu decembru. Žene u zakonodavnoj vlasti, kao najvidljiviji primer pozitivnih promena u društvu u smislu rodne ravnopravnosti, i njihova sveprisutnost u medijima kroz obavljanje javnog angažmana, imaće veliki uticaj na razbijanje predrasuda i svest žena o jednakim mogućnostima. Projekat Odbora za ravnopravnost polova opštine Priboj "Jednaki u odlučivanju" finansiraju Evropska unija i Vlada Švajcarske u saradnji sa Vladom Republike Srbije, kroz Program Evropski PROGRES.

evropski progres logo veliki