slideshow04

Otvorena Zelena staza u Priboju

U Priboju je danas otvorena „Zelena staza dolinom Lima“, koja se proteže trasom nekadašnje pruge uskog koloseka od Priboja do Uvca u dužini od 6 kilometara. Otvaranju staze koja je druga te vrste u Srbiji nakon Užica, prisustvovali su predstavnici Jugo cikling kampanje i Evropske asocijacije Zelenih staza trasama napuštenih železničkih pruga.

zelena staza priboj otvaranje

Opština Priboj se među prvima uključila u projekat Jugo cikling kampanje koju podržava Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, otpočevši pilot projekat na transformaciji napuštene trase kojom je nekada popularni voz „Ćira“ saobraćao na relaciji Priboj-Sarajevo. Uređenje staze dolinom Lima je još jedan uspeh u nizu u proteklih par godina, koje lokalna samouprava čini uz veliku pomoć resornog ministarstva, na poboljšanju turističke ponude Priboja i cele regije.

Otvaranju staze je prethodila jučerašnja Druga međunarodna konferencija „Zelene staze trasama napuštenih pruga“ u Beogradu, na kojoj su delegacije Priboja i Rudog prezentovale turističke potencijale tromeđe i mogućnosti prekogranične saradnje ovih opština. Bila je to i prilika da se predstavnici 10 opština iz Srbije upoznaju sa evropskim dostignućima razvoju zelenih staza, kao i pozitivnim primerima iz Češke, Slovenije, Hrvatske i Španije. Nakon konferencije prestavnici nacionalnih i evropskih asocijacija zelenih staza su u cilju podrške ovog projekta, doputovali danas u zvaničnu posetu opštinama Priboj i Rudo.

Učestvujući u svečanom otvaranju staze, član Upravnog odbora EAG – Asocijacije zelenih staza Evrope Daniel Mourek, izrazio je zadovoljstvo stvarnjem mreža zelenih staza ističući da očekuje da se Priboj i Srbija uključe u Evropsku asocijaciju i ciklo-turizam koji u Evropi godišnje ostvari prihod od 44 milijarde evra, što čini 5% ukupnih prihoda u turizmu Evrope a to je suma znatno viša od prihoda kruzera.

Prema rečima direktora TO Priboj Vlada Radovića, Zelena staza od Priboja do Uvca će biti dodatno oplemenjena do kraja meseca, sadržajima „Sportsko turističkog kompleksa putevima Ćire“ koje se gradi na obali Lima u Starom Priboju a čiju izgradnju finansira Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija sa 3 miliona dinara.

Tekst: Goran Reković

zelena staza priboj