slideshow04

KLER: Javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava za samozapošljavanje

Na osnovu Ugovora o pružanju usluga na projektu „Podrška opštinama u poboljšanju socijalne uključenosti kroz zapošljavanje ranjivih i marginalizovanih grupa“ koji finansiraju Evropska unija, Vlada Švajcarske i Vlada Republike Srbije preko programa Evropski PROGRES Centar za socijalnu politiku u saradnji sa Edukacionim centrom objavljuje JAVNI POZIV za dodelu bespovratnih sredstava za samozapošljavanje u cilju ekonomskog osnaživanja ranjivih i marginalizovanih grupa na teritoriji sledećih lokalnih samouprava: Aleksinac, Babušnica, Bela Palanka, Blace, Brus, Bojnik, Bosilegrad, Bujanovac, Crna Trava, Doljevac, Gadžin Han, Ivanjica, Knjaževac, Kuršumlija, Lebane, Leskovac, Medveđa, Merošina, Novi Pazar, Nova Varoš, Priboj, Prijepolje, Preševo, Prokuplje, Raška, Sjenica, Surdulica, Svrljig, Trgovište, Tutin, Vladičin Han, Vlasotince, Vranje, Žitorađa.

Bespovratna sredstva za samozapošljavanje namenjena su isključivo nezaposlenim licima prijavljenim na evidenciju nezaposlenih kod Nacionalne službe za zapošljavanje koji pripadaju kategoriji teže zapošljivih, i to: 

- mladi do 30 godina,
- viškovi zaposlenih,
- pripadnici romske nacionalne manjine,
- nezaposlena lica starija od 50 godina,
- osobe sa invaliditetom i
- nisko kvalifikovana ili nekvalifikovana lica (pod uslovom funkcionalne pismenosti).

Žene i samohrani roditelji se dodatno boduju.

Bespovratna sredstva za samozapošljavanje u opremi dodeljuju se nezaposlenim lica sa najboljim biznis planovima, i to u iznosu do 3.000,00 evra, protivvrednost u dinarima na dan nabavke opreme potrebne za otpočinjanje poslovanja. Ukupan budžet za dodelu bespovratnih sredstava iznosi 81,000.00 evra.

Pravo na bespovratna sredstva za samozapošljavanje, nezaposleno lice može ostvariti ukoliko planira pokretanje poslovanja u oblasti:
- proizvodnje/proizvodnog zanatstva
- prehrambene industrije (prerade hrane)
- uslužnih delatnosti

Pravo na dodelu bespovratnih sredstava za samozapošljavanje može ostvariti nezaposleno lice ako je:
- Podneo prijavu sa biznis planom najkasnije do petka 09. decembra 2016. godine (obrazac Prijave sa biznis planom je moguće preuzeti na internet stranici www.csp.org.rs odnosno u kancelariji Edukacionog Centra na Masarikovom Trgu br. 32 u Leskovcu);
- Sa državljanstvom Republike Srbije sa obaveznim prebivalištem na teritoriji navedenih opština u uvodnom delu Poziva
- Pripadnik nekoj od teže zapošljivih kategorija navedenih u delu Osnovne informacije.

Više o pozivu pogledajte ovde.

evropski progres logo veliki