slideshow04

Održana obuka "Uštede energije kao rezultat upravljanja podacima" i javna konsultacija sa građanima Priboja

U sredu 21. februara u pribojskom Domu kulture, održana je obuka „Uštede energije kao rezultat upravljanja podacima“ za energetske menadžere iz Zlatiborskog regiona. Obuku su organizovali Mreža dobre energije, Regionalna razvojna agencija "Zlatibor" i Opština Priboj.

Cilj obuke je podrška energetskim menadžerima i drugim zaposlenima u jedinicama lokalne samouprave zaduženim za energetiku u upravljanju potrošnjom energije i ostvarivanju ušteda. Obuku su vodili energetski menadžeri Željko Zečević i Nikola Vujović.

Na obuci su kroz interaktivnu razmenu, učesnici prošli kroz faze prikupljanja, unosa, obrade i analize podataka zarad kontrole potrošnje energije i planiranje mera štednje. Takođe, bliže su se upoznali sa softverskim rešenjem kao glavnim alatom energetskog menadžera, a deo programa bio je rezervisan i za praktičnu primenu.

Potrošnja energije je jedan od značajnih rashoda jedinica lokalnih samouprava u Srbiji, a uspostavljanje sistema praćenja, prikupljanja, unosa i obrade podataka u sistemu energetskog menadžmenta dokazano je najbrži put ka ostvarivanju finansijskih i energetskih ušteda, većem stepenu zaštite životne sredine i očuvanju prirodnih resursa. Na osnovu praćenja potrošnje se jednostavnim i niskoinvesticionim merama može se uštedeti i do 15% godišnjih troškova za energiju. Osnovni alat u upravljanju potrošnjom energije jeste softver koji omogućava grupisanje, obradu i analizu podataka.

Danas je nakon obuke energetskih menadžera, održana javna konsultacija sa građanima Priboja, na temu uštede energije i smanjenja troškova u domaćinstvima primenom mera energetske efikasnosti. Konsultacije sa zainteresovanim građanima je vodio licencirani energetski menadžer Marko Janjušević zajedno sa Željkom Zečevićem i Nikolom Vujovićem, predstavnicima Sekretarijata Mreže dobre energije, koji su kroz dugogodišnji rad u Kancelariji za energetski menadžment Opštine Vrbas, stekli zavidno iskustvo u vođenju sistema energetskog menadžmenta i savetovanju građana o sprovođenju mera energetske efikasnosti u domaćinstvima.

mreza dobre energije priboj