slideshow04

Priboj deo mreže 7500 lokalnih samouprava koje ulažu u obnovljljive izvore energije i energetsku efikasnost

Opština Priboj, poznata po uspešnoj realizaciji prelaska na korišćenje toplotne energije iz biomase u javnim objektima, postala je članica mreže “Povelja gradonačelnika”, koja okuplja preko sedam i po hiljada lokalnih samouprava iz celog sveta. Priključujujući se ovom pokretu, Priboj je izrazio spremnost da na teritoriji svoje opštine, korišćenjem obnovljivih izvora energije, prvenstveno biomase, i drugim merama energetske efikasnosti, do 2030.godine smanji emisije gasova sa efektom staklene bašte za preko 40 odsto i da usvoji Akcioni plan za klimu i održivu energiju koji pokriva period do 2030. godine.

Povelju je potpisao predsednik Opštine Priboj Lazar Rvović, a svečanosti organizovanoj tom prilikom prisustvovali su predstavnici Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ, Kancelarije za javna ulaganja Republike Srbije, Regionalne razvojne agencije Zlatibor, Ambasade Francuske, RES Fondacije, Mreže dobre energije, Radne grupe za biomasu i energetsku efikasnost Zlatiborske oblasti, lokalnih samouprava iz okruga i drugih partnera u projektima iz ove oblasti.

“Uspeh koji je na polju korišćenja izvora obnovljive energije u sistemu grejanja javnih zgrada ostvarila Opština Priboj prevazilazi lokalni značaj. Zahvaljujući naprednom razmišljanju i efikasnom pristupu predstavnika pribojske lokalne samouprave, dobili smo primer koji na nacionalnom novou možemo da promovišemo kao dokaz da nešto što smo do sada gledali samo na papiru kao savršeno iskustvo razvijenih zemalja, može da se realizuje i kod nas sa pozitivnim ishodom u svakom smislu –doprinosa gradskom budžetu, zdravlju građana i održivom razvoju lokalne privrede,” rekao je tom prilikom Marko Blagojević, direktor Kancelarije za javna ulaganja, koja pruža finansijsku podršku izgradnji nove kotlarnice kapaciteta 1,8 MW na drvnu sečku koja će snabdevati dve osnovne i dve srednje škole i ambulantu Doma zdravlja u Priboju.

Pre dve godine Opština Priboj je, iz sopstvenih sredstava, izgradila kotlarnicu kapaciteta 0,9 MW na pelet, koja toplotom snadbeva školu, predškolsku ustanovu, kulturni centar i zgradu opštinske uprave.

Sada je završena i tehnička dokumentacija za izgradnje nove gradske toplane na biomasu čija izgradnja bi, kako je rekao zamenik predsednika Opštine Priboj, Saša Vasilić, mogla da bude gotova 2020. godine.

“Tehničku podršku u tom projektu, kao i svim ostalim u ovoj oblasti, pruža nam GIZ u okviru Nemačko-srpske razvojne saradnje, a finansijsku za taj projekat Nemačka razvojna banka KFW. Mi smo svoj deo posla obavili, a sada sledi procedura oko finansijskog dela. Kako sada teku stvari, mislim da ćemo sa izradnjom početi na jesen 2019.godine,” objasnio je Vasilić i predstavnicima medija otkrio da Opština Priboj trenutno radi na još jednom poduhvatu iz oblasti energetske efikasnosti. “U skladu sa Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada, Skupština opštine će već u narednih nekoliko dana usvojiti podzakonske akte koji će omogućiti da u budžetu za 2019. godinu izdvojimo značajna sredstva za obnovu stambenih zgrada u skladu sa standardima energetske efikasnosti. U pitanju su privatne zgrade koje imaju skupštine stanara, a verujem da ćemo građanima moći da pomognemo sa iznosom do 80 odsto finansijskog udela u zameni stolarije i fasada,” najavio je Vasilić.

Učesnici skupa složili su se u oceni da je uspeh Priboja veoma važan kao primer drugim opštinama i gradovima. Kako u smislu saradnje koja je ostvarena između lokalne samouprave, državnih institucija, organizacija poput GIZ-a i civilnog sektora, tako i u pogledu motivisanja opština i gradova da na ovom polju aktivno rade. “Na planiranju aktivnosti, ali i rizika projekata u Priboju se veoma ozbljno radilo. U tome su učestvovali partneri iz GIZ-a, čija je ekspertiza bila presudna u najrizičnijem delu– odabiru obnovljivog energenta kojim će biti zamenjena fosilna goriva, ali i sa Šumarskog fakulteta i iz Srbijašuma, koji su istovremeno i korisnici i upravljaju šumama na nacionalnom novu. Zahvaljujući takvom pristupu dobijeni su rezultati koji će ohrabriti druge, uskoro Novu Varoš, Bajinu Baštu i Prijepolje, da primene ovaj model,” ocenio je direktor Regionalne razvojne agencije Zlatibor, Slavko Lukić.

U nastavku svečanosti upriličene povodom potpisivanja Povelje gradonačelnika održana je radionica komunikacionih veština na kojoj su razmenjena iskustva komunikacionih aktivnosti prema građanima lokalnih sredina iz oblasti energetske efikasnosti, obnovljivih izvora i drugih oblasti povezanih sa klimatskim promenama.

Izvor: GIZ

povelja gradonacelnika