slideshow04

Održana obuka domara osnovnih i srednji škola i vrtića sa teritorije opštine Priboj na temu energetske efikasnosti

Po uzoru na iskustva iz Nemačke i drugih razvijenih zapadno-evropskih zemalja Privredna komora Srbije razvila je program obuke domara u školama i vrtićima na temu energetske efikasnosti. Prva u nizu obuka bila je organizovana danas u Priboju, u prostorijama Omladinskog centra.

Na radionici bili su prisutni energetski menadžer Priboja, Marko Janjušević i predstavnice Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ – koja finansira ovaj ciklus obuke, Anita Mraović i Svjetlana Đokić.

Domari pribojskih škola i vrtića, njih 13, bili su upoznati danas sa osnovnim principima racionalne upotrebe energije u cilju uštede, boljeg kvaliteta uslova boravka u ovim objektima koji su pre svega namenjeni deci, i menjanja svesti o važnosti zaštite životne sredine.

Treneri su sa domarima obradili teme energetskih svojstava objekata i energetske efikasnosti, racionalne upotrebe energije, mogućnosti ušteda na jednostavan način, uslova boravišnog komfora u zatvorenim prostorijama, a pored toga je praktično prikazan i rad na mernim instrumentima i sugerisano je na upotrebu dnevnika potrošnje energije, koje bi domari trebali da vode.

Osim pilot obuka koje su održane krajem juna, ovu i još dve serije treninga na pet lokacija širom Srbije finansira Projekat srpsko-nemačke razvojne saradnje DKTI „Energetska efikasnost u javnim zgradama“, koji realizuje Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju - GIZ, a u saradnji sa Privrednom komorom Srbije koja će i na dalje da organizuje ovu vrstu treninga.

Treninzima koji su besplatni će, osim polaznika i predavača, prisustvovati i predstavnici lokalnih samouprava i energetski menadžeri na lokalu, koji će tom prilikom govoriti o značaju Projekta kao podrške u uvođenju sistema energetskog menadžmenta u Srbiji.

obuka domara