slideshow04

Vesti

60 miliona za saniranje deponije "Duboki potok" u Priboju

Ministarstvo zaštite životne sredine Vlade Srbije, izdvojiće 60 miliona dinara za prvu fazu saniranja deponije "Duboki potok" u Druglićima kod Priboja.

Ugovor su 7. jula u Beogradu potpisali ministarka Irena Vujović i predsednik opštine Priboj, Lazar Rvović.

Radovi na saniranju deponije očekuju se već ovog leta, nakon sporovođenja tenderske procedure.

Prva faza podrazumeva saniranje najvećeg dela deponije u Druglićima, a njeno potpuno saniranje i rekultivacija u zelenu oazu, uslediće kada prestane odlaganje smeća, odnosno kada sa radom počne Transfer stanica "Banjica", što se očekuje u ovoj godini.

Od saniranja deponije "Stanjevine" na ulasku u Prijepolje, prema potpisanom sporazumu, komunalni otpad pored Priboja i Nove Varoši, na deponiju "Duboki potok" odlaže i opština Prijepolje, koja je tako delom preuzela i obavezu održavanja same deponije.

Podsetimo, saniranje deponije "Duboki potok" u Druglićima sastavni je deo globalnog projekta Ministarstva zaštite životne sredine - "Lim bez deponija u toku kroz Srbiju, i umesto njih zelene oaze".

Tako je pre dve godine nakon čišćenja Potpećkog jezera, prestala sa radom i kultivisana deponija "Stanjevine", a uzvodno od HE "Potpeć", na reci Lim, postavljene su tri rečne pregrade tzv. "lančanice", za prikupljanje i uklanjanje plutajućeg otpada, za šta je resorno ministarstvo izdvojilo oko 70 miliona dinara.