slideshow04

Vesti

Izložba "Milutin Milanković-Život u delo"

U Domu kulture u Priboju 29.novembra otvorena izložba "Milutin Milanković - život i delo", posvećena životnom putu i naučnom stvaralaštvu velikana svetske nauke, akademika i profesora Univerziteta u Beogradu.

Milanković je svetski poznat i priznat stručnjak, prvi Srbin doktor tehničkih nauka, tvorac najtačnijeg kalendara i autor astronomske teorije klimatskih promena, kojom je objasnio misteriju ledenih doba, a pored klimatologije i astronomije, iskazao se i u nizu drugih naučnih disciplina - matematici, geologiji, geofizici, geografiji, građevinarstvu, književnosti.

Milutin Milanković je svojim naučnim i inženjerskim radom zadužio svetsku nauku i civilizaciju u dvadesetom veku. Njegova Srbija, ipak korak po korak, odužuje se za ono što je doprineo i svojoj zemlji i svetskoj nauci.

Možda svi ne znaju da je na novčanici od 2000 dinara njegov lik, da bivši treći bulevar na Novom Beogradu nosi njegovo ime, da mu je podignuto spomen obeležje na na vračarskom platou.

Pre koju deceniju samo je jedna uličica u Beogradu nosila njegovo ime, danas ovaj naučnik svetskog glasa ima obeležja u 43 sredine u Srbiji i 4 u Republici Srpskoj, ima preko 20 bista i spomen ploča, a preko 30 ustanova i institucija nosi njegovo ime.

O aktivnostima na afirmaciji lika i dela Milutina Milankovića, govorio je Slobodan Stojanović, potpredsednik Udruženja, koje nosi ime velikog naučnika, a održavanje izložbu je pomogla Opština Priboj, koju je otvorio prvi čovek pribojskog parlamenta, Boris Mrdović.

Izložba u Priboju je 103. u nizu širom Srbije, kojom se predstavlja životni put, genijalnost i svestranost jednog od najznačajnijih svetskih naučnika koji su se bavili planetom zemljom.

Svoj doprinos organizaciji izložbe pored lokalne samouprave dale su i pribojske ustanove kulture i škole, recitatori i učenici muzičke škole u našem gradu.