slideshow04

Vesti

"Naivna" Kovačica u Zavičajnom muzeju

U Galeriji Zavičajnog muzeja u Priboju, početkom novembra, postavljena je izložba slika članova Galerije naivne umetnosti iz Banatske Kovačice, kojima su zavičaj i seoski način života-glavna inspiracija.

Dela naivnog slikarstva, koje je u maloj opštini u ravnom Banatu, nastalo još 1939.godine, kada su dvojica pripadnika slovačke zajednice, počeli da slikaju za svoju dušu, bez ikakvog poznavanja akademskog pristupa slici, kao umetničkom delu.

Galerija je jedinstvena bila i po tome što su njeni članovi, umesto plaćanja članarine, u obavezi bili da galeriji poklone po jednu sliku. Danas taj fond broji oko 800 dela naivnog slikarstva, za koja znaju na svim kontinentima i galerija se smatra jedinstvenom pojavom u istoriji svetske umetnosti.

Glavni motivi za slikare naive iz Kovačice su seoski način života, poljski radovi, blagodeti prirode i njeni plodovi u gotovo svim godišnjim dobima, pa običaji, živopisne nošnje, banatske kuće i sve u mnoštvu boja i najfinijih detalja.

Mnogi ih prepoznaju i kao "slikare čistog srca", ili još, možda najbolje i najkraće definiše naziv jedne zbirke u njihovoj Galeriji "Uramljene uspomene".

Najpoznatiji predstavnici slikarske naive iz Kovačice su Zuzana Halupova i Martin Janoš, čije slike krase galerije i privatne kuće na svim meridijanima sveta.

Članovi ove umetničke zajednice iz Kovačice nastalim delima dali su značajan doprinos našoj, ali i svetskoj kulturnoj baštini, kao i pomoć etnografskim izučavanjima.