slideshow04

Порез на имовину и други јавни приходи на клик од 1. јануара

Информације о порезу на имовину и другим изворним јавним приходима од 1. јануара су доступни "на клик" грађанима, привреди и држави преко Јединственог информационог система локалне пореске администрације. Грађанима и привреди је омогућено електронско подношење пореске пријаве за утврђивање пореза на имовину и увид у целокупну имовину коју имају широм Србије, и то једним кликом.

"Практично је локална пореска администрација повезана са државним Дата центром и направљен је информациони систем који грађанима и привреди омогућује да преко једног портала виде све своје пореске обавезе и поднесу пореску пријаву која је везана за имовину", рекао је Танјугу директор Канцеларије за ИТ и еУправу Михаило Јовановић.

Како је навео, то је фантастичан резултат еУправе и у рекордно кратком року успело се у томе да се централизују различите базе података 145 локалних самоуправа.

Већ више од деценије јединице локалне самоуправе брину о порезу на имовину и другим изворним јавним приходима, у оквиру локалних пореских администрација.

Јединствени информациони систем, који је смештен у Државни дата центар централизацијом података грађанима и привреди омогућава да на порталу Јединственог информационог система ЛПА виде све своје пореске обавезе на територији Републике Србије, као и да електронским путем поднесу пријаву за утврђивање пореза на имовину.

Погодност електронског подношења пријаве за утврђивање пореза на имовину ће нарочито значити правним лицима који морају сваке године да понављају овај поступак.

Од фебруара на порталу ће бити доступна и услуга електронског плаћања пореза.

Јединственом информационом систему локалне пореске администрације можете приступити овде.

porezi lokalna administracija