banner telefoni naslovna

Игре крећу из Прибоја

Након проглашења Прибоја за домаћина свечаног отварања овогодишње, седме сезоне Спортских игара младих Србије, одржана је и прва седница Организационог одбора СИМ Прибој 2020.

Прибој је прва општина у Србији којој је указана част да буде домаћин чина свечаног отварања СИМ, јер су досадашњи домаћини свечаног отварања били градови, Кикинда, Сремска Митровица и Нови Сад. Игре у нашој земљи одржавају се под покровитељством Владе Србије, генерални спонзор је Дунав осигурање, а промотери су познате личности и спортисти, као што је фудбалер Немања Матић, европски комесар за проширење Јоханес Хан и председник УЕФЕ Александар Чеферин.

sportski savez sim

У питању је највећа манифестација аматерског спорта у Европи, основношколског узраста, која је започета у Хрватској пре 24 године, у Босни и Херцеговини Игре се организују већ пуну деценију, а Србија улази у седму сезону одржавања Игара. СИМ су прошле године окупиле преко 75 хиљада малишана, који су се надметали у 10 већ традиционалних дисциплина, али се пре свега упознавали, дружили и забављали.

Прибој се породици Спортских игара младих Србије придружио прошле године, када смо били успешни домаћини само једног сегмента овог такмичења, где је учешћа узело 1096 ученика, а ове године вероватно ће бити оборен и рекорд по броју учесника, један је од закључака са прве седнице Организационог одбора Игара у Прибоју.

Чину свечаног отварања Игара на Тргу ФАП-а, очекује се да присуствују и високи функционери држава учесника, познати спортисти, као и амбасадори Спортских игара младих. Након отварања Игара и увек атрактивног ватромета, са учесницима ће се дружити и хаус аниматори, а све их у вечерњем термину, очекује и музички концерт на Тргу ФАП-а.

Спортска такмичења одржаће се на платоу између школа у новом Прибоју, али су планирана и одређена такмичења у Старом Прибоју. Уколико не попусте ванредне мере због пандемије корона вируса, такмичења ће трајати више дана. Кризни штаб Владе Србије даће сагласност и на термин свечаног отварања овогодишњих СИМ.

У оквиру Игара у Прибоју ће први пут бити одржана и чак три државна првенства. У питању су најмасовнија такмичења – између две ватре, мали фудбал и атлетика. Она ће се одржати нешто касније, највероватније у јулу месецу.

Подсећања ради, управо млади спортиста и један од драгуља прибојске атлетике, Бењамин Кокор, Прибоју је прошле године и донео прву медаљу са финала Игара у Сплиту, где је био трећи у трци на 60 метара.

Иако су Игре такмичарског карактера, у првом плану је другарство а не победе. Осмех на дечјем лицу као циљ, а не медаље, доприносе томе да су Игре караван радости и пријатељства, порука је Иване Јовановић, председнице Дунав осигурање СИМ Србије.