slideshow04

Градња градске топлане почиње 21. септембра

Општина Прибој у уторак, 8.септембра издала је грађевинску дозволу за градњу нове градске топлане на биомасу. Након тога, са свим учесницима у пројекту, одржан је још један од састанака у низу, на коме су сумиране досадашње активности и последње припреме, пред почетак градње нове топлане.

Према плану градња нове топлане почиње 21.септембра, чиме се крунишу вишегодишњи напори да се обезбеди ова капитална инвестиције, открио је Саша Василић, заменик председника општине Прибој.

sastanak toplana septembar 2020

"Прибој први у Србији гради градску топлану на дрвну биомасу, а уз општину Мали Зворник, бићемо прва локална самоуправа у земљи, која ће досадашња фосилна горива у потпуности заменити биомасом. И оно што је битније, грађани Прибоја добиће квалитетно и континуирано грејање свих 24 сата, плаћаће онолико колико потроше, значајно ће се смањити и потрошња енергената, а на тај начин оствариће се и значајне уштеде у општинском буџету. ", рекао је Василић.

Нова градска топлана у Прибоју требало би да буде изграђена до 1.октобра наредне године, када ће бити стављена у пробни рад, а предаја ЈП „Топлана“, према пројекту, обавиће се 20.јануара 2022. године.

Подсетимо, будућа топлана биће снаге од 8 MW на биомасу, а имаће и два резервна котла на лож уље, укупне снаге 15 MW. Вредност ове инвестиције је 5.250.000,00 евра.Извођач радова је конзорцијум Јужна Бачка из Новог Сада.

Пројекат изградње градске топлане на биомасу подразумева и комплетну реконструкцију топловода у Прибоју и изградњу нових подстаница. Тендер за реконструкцију топловода,вредан 1.050.000,00 евра је завршен, извођач ће бити београдска фирма „Конвар“, тендер за замену подстаница је у току, а вредност посла је 754.000,00 евра. Радови ће почети у априлу наредне године, након завршетка предстојеће грејне сезоне.

Поред постојећих корисника, нова топлана омогућиће прикључке и другим заинтересованим потрошачима у нашем граду.