slideshow04

"ШТРЕКА 2020" - Прва изложба Марије Шљуке

Штрека, како се некада звала пруга узаног колосека од Прибоја до Сарајева, којом је популарни „ћира“ воз деценијама повезивао ова два града, послужио је пре 10 година, као инспирација прибојским културним радницима Дома културе и Завичајног музеја, да покрену оригиналну и јединствену манифестацију на отвореном, где би у природи, на шетачкој стази у старом делу града, поред жубора модрозеленог Лима и еха некадашње „штреке“, излагали прибојски сликари и тако суграђанима, на омиљеном шеталишту, приближили углавном младе уметнике и њихова дела.

Ове године "Штрека" је посвећена младој и како критичари истичу изузетно талентованој, 16-то годишњој Шљука Марији, којој је ово прва самостална изложба.

Марија је већ учествовала на колонијама и конкурсима, освајала и награде, а својим сликама, како како каже, на платно преноси тренутну инспирацију и своје виђење света.

Иако млада, Марија је веома успешна и свестрана девојка. Ученица је треће године прибојске Гимназије, а поред сликарства, атлетика јој је друга љубав, а хоби су јој и музика, али и писана реч.

streka 2020