slideshow04

Успешна вакцинација у прибојским селима

Сходно препорукама Владе Србије, односно Министарства здравља, ове седмице и у општини Прибој формирани су мобилни тимови, за вакцинацију сеоског становништва.

Имунизација у прибојским селима обавља се у амбулантама Дома здравља, и то понедељком у МЗ Сјеверин, уторком у МЗ Кратово, данас је акција реализована у МЗ Саставци, а сутра ће се вакцинација против корона вируса спровести у амбуланти у МЗ Крајчиновићи.

За прву дозу вакцине у Сјеверину се одазвало 90, у Кратову око 50, а у Саставцима 60 пунолетних грађана овог краја. Да дођу да се вакцинишу, иако су углавном старије животне доби, грађане није омео ни снег, нити ниске температуре. Њихови утисци стали би у једну поруку - Вакцина је лек, а вакцинација неопходна.

"Ова акција је показала да грађани верују саветима струке, да желе да се вакцинишу и да акција треба да се настави док сви не дођу на ред.", рекао је Свето Вилотић, председник МЗ Саставци.

Интересовањем грађана овог дела општине Прибој, задовољни су и у мобилном вакциналном тиму Дома здравља.

“У Саставцима је данас исказано највеће интересовање за вакцинацију на сеоском подручју. Планирали смо 60, а могли смо да вакцинишемо још толико грађана, јер је одзив, упркос лошим временским приликама, био одличан. ”, рекла је др Јелана Вучићевић.

Она је и апеловала на све пунолетне грађане да се обавезно вакцинишу, како бисмо што пре постигли колективни имунитет и вратили се редовним обавезама и нормалном животу.

За три дана, на три локације у прибојским селима вакцинисано је око 200 грађана, што је добар одзив ако се има у виду малобројност и удаљеност, углавном старачких домаћинстава од центара месних заједница а тиме и од сеоских амбуланти, где се обавља вакцинација.

Према инфомацијама из прибојског Дома здравља, имунизација становништва ће бити настављена, све док постоји интересовање наших грађана, било да живе у граду или на селу.