slideshow04

Кампања "Зелена Србија" у Прибоју

Како би се подигла свест грађана о важности здраве животне средине и озелењавања Србије, већ другу годину, кроз кампању "Зелена Србија", у нашој земљи спроводи се симболична садња садница декоративног дрвећа, у 10 општина и градова Србије.

Прибој је трећа локална самоуправа у овој години, која је препознала значај овог пројекта и омогућила да се саднице оморике, 12.маја, засаде у парку испред ОШ “Вук Караџић”.

Саднице су засадили, председник локалног парламента Борис Мрдовић, директор Србатома, мр Слађан Велинов и амбасадор Републике Пакистан у Србији, Шехрија Акбар Кан.

"Кампању “Зелена Србија”, ми здушно подржавамо, јер свако ново дрво у нашем граду, повећава и капацитет наших плућа и гарантује здравији и дуговечнији живот. Локална самоуправа предузима конкретне кораке на очувању здраве животне средине.", истакао је председник СО Прибој Борис Мрдовић.

Мрдовић је подсетио да је Прибој прва општина у Србији, која ће, већ од јесени, фосилна горива потпуно заменити биомасом.

"Од овог лета помагаћемо замену индивидуалних ложишта на чврста горива, чиме ће се побољшати квалитет ваздуха, а у току је и реализација пројекта озелењавања стазе у старом делу града, где ће бити засађено 600 аутохтоних врста дрвећа, те Прибој није случајно одабран међу 10 градова у Србији за реализацију ове кампање.", рекао је Мрдовић.

"Циљ кампање “Зелена Србија” је да допринесе подизању свести грађана и локалне заједнице о значају очувања здраве животне средине и озелењавања Србије.", рекао је мр Слађан Велинов, директор Директората за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије.

У кампањи “Зелена Србија” присутна су и дипломатска представништва у нашој земљи, а за садњу у Прибоју укључила се амбасада Републике Пакистан.

"Веома сам узбуђен што сам дошао у Прибој, у један од најлепших градова, где сам до сада боравио. У мојој земљи је прошле године посађено милијарду стабала, захваљујући чему смо преживели у време пандемије, а пошто тамо нисам посадио ни једно, срећан сам што то данас чиним у Прибоју и Србији, која је сада моја друга кућа.", изјавио је Шехрија Акбар Кан, амбасадор Републике Пакистан.

Пријем за Његову екселенцију и директора Директората, у име локалне самоуправе, приредио је председник СО Прибој, Борис Мрдовић, где су размењена искуства на тему очувања животне средине али и могуће сарадње Прибоја и државе Пакистан.