slideshow04

Научни скуп у Прибоју "Проф. др Вујица Јевђевић, хидролог светског гласа"

У Прибоју је 16.децембра одржан научни скуп "Проф.др Вујица Јевђевић, хидролог светског гласа", како би се још боље афирмисао лик и дело рођеног Прибојца и великана светске науке.

Организатори научног скупа су Савез инжењера и техничара Србије и Удружење инжењера Полимља, а покровитељи Министарство културе и информисања, Министарство просвете, науке и технолошког развоја и Општина Прибој.

Проф.др Вујица Јевђевић је једно од најзначајнијих имена српске и светске хидрологије. Рођен у Прибоју, школовао се у Београду, а титулу доктора грађевинских наука добио је од Српске академије наука 1955. године.

Радио је на планирању хидроенергетских система и стратешким решењима свих већих хидроенергетских објеката у Југославији.

Први је директор Института «Јарослав Черни», радио је и као професор на Грађевинском факултету у Београду, али и америчкој држави Колорадо, био је истраживач и директор Водопривредног института "Џорџ Вашингтон".

Општина Прибој је захвална еминентним имена струке, не само из наше земље, што једно велико име из света науке, спасавају од заборава, а свој допринос афирмацији лика и дела светски признатог научника, даће и локална самоуправа.

"Општина Прибој већ је ушла у процедуру да МЕТШ у нашем граду понесе име проф.др Вујица Јевђевић, где ће се младе генерације, на најбољи начин, упознавати са научним достигнућима, како су и Американци истакли, поред Тесле, Пупина и Миланковића, најзначајнијег Србина из света науке.", каже председник општине Прибој, Лазар Рвовић.

Свом граду, Вујица Јевђевић поклонио је родну кућу, у старом делу Прибоја, али и даривао средства за њено опремање, док је на Грађевинском факултету у Београду обезбедио средства за стипендију најбољих студената из области хидрологије.