slideshow04

У Завичајном музеју изложба проф. др Вујици Јевђевићу

У галерији Завичајног музеја у Прибоју, у четвртак, 16.децембра, отворена је изложба посвећена лику и делу знаменитог, а у српској јавности недовољно афирмисаног научника из области хидрологије, мада добро познатог у светским научним круговима, рођеног Прибојца, проф.др Вујице Јевђевића.

Поред доприноса светској науци, Вујица Јевђевић је био и хуманиста, па се тако, између осталог, на Грађавинском факултету у Београду, из његовог фонда, награђује најбољи студент хидрологије, а свом родном граду завештао је породичну кућу.

"Родну кућу, као као најстарији такав објекат у нашем граду, Музеју односно Прибоју, професор Јевђевић је поклонио 2005.године, само годину дана пре смрти, а дао је највећи део средстава и за њено опремање.", рекла је Слободнака Клачар, директорка Завичајног музеја у Прибоју и додала, да је од тада кућа Јевђевића постала незаобилана у туристичкој понуди нашег града.

"Припремати једну овакву изложбу ни за Савез инжењера и техничара Србије, ни за мене као аутора, није било нимало лако, али је тај напор заменила част указаним поверењем и задовољство успешно обављеним послом.", истакла је Оливера Ћосовић, аутор изложбе.

Захваљујући се организаторима изложбе, што дају допринос афирмацији имена и дела великана светске науке, председник СО Прибој Борис Мрдовић је истакао, да ће и сама локална заједница морати да уради више, како би се, научник светског гласа сачувао од заборава.

"Прибој се на жалост, у једном дужем периоду, огрешио о професора Јевђевића, али то сада мора да се исправи, пропуштено ако је могуће надомести, а великан наше науке, достојно афирмише.", рекао је отварајући изложбу, Борис Мрдовић, председник СО Прибој.

Изложба "Проф.др Вујица Јевђевић, хидролог светског гласа", у Завичајним музеју Прибој, биће постављена наредна два месеца.