slideshow04

Еко парк на ушћу Увца у Лим

Министарство заштите животне средине, кроз неколико пројеката, ове године у општину Прибој, уложило је преко 55 милиона динара. Неке инвестиције су потпуно завршене, док ће се неке наставити и у наредној години.

Тако се на ушћу реке Увац у реку Лим, на самој граници са Босном и Херцеговином, уместо некадашњег некултивисаног и заплављеног земљишта, ствара еко парк на чак два хектра површине.

Простор је сада култивисан, односно очишћен, жбуње и шибље уклоњено, вратаче и увале поравњане, а у приличној мери проширен је и прилазни пут, од магистрале и граничног прелаза Увац, дужине близу 500 метара. И ту се неће стати.

"Урадиће се обалоутврда дужине 150 метара, да више не би било плављења, простор ће се насути још најамње пола метра, да би се онемогућио продор подземних вода, а од садржаја планирано је постављање 20 тзв. печурки за одмор, дечји мобилијар, фудбалски терен са вештачком травом, терен за кошарку, паркинг за посетиоце и позорница на самом ушћу Увца у Лим, где би се могли изводити културни и забавни садржаји, па зашто не и венчања.", каже Здравко Пешут, директор ЈП за уређење гређевинског земљишта и развој Прибој.

Пројекат уређења еко парка вредан је 25 милиона динара, ове године уложено је 12 милиона, 10 је обезбедило Министарство заштите животне средине а два општина Прибој.

До будућег еко парка на ушћу Увца у Лим, може се стићи и стазом здравља, која креће из старог дела Прибоја, поред које је ове јесени засађено 670 вишегодишњих декоративних садница брезе, липе, граба и јасена.

Министарство заштите животне средине, поред поменутих пројеката, финансирало је и уклањање дивљих депонија у градском и приградском делу Прибоја, као и пробијање приступног пута и постављање тзв.ланчанице на Лиму, узводно од бране ХЕ Потпећ, чиме ће се прикупљати плутајући отпад и штитити, све атрактивнија, дестинација Потпећког језера са новизграђеним рибарским насељем.