slideshow04

Пливање за Часни крст у Прибоју

У духу традиције и упркос пандемији корона вируса, у Прибоју је на Богојављење, 19.јануара, организована духовна и спортска манифестација - пливање за Богојављенски крст.

Након богослужења у храму Васкрсења Христовог, пливачи су до реке Лим стигли литијом улицама града, а онда је пред рекордним бројем посматрача у Новом Прибоју, што је одавало заиста прелепу слику, по сунчаном али прохладном времену, у бистре и хладне воде Лима, запливао до сада највећи број учесника - 48 одважних момака и девојака.

Иако ни ово године у водама Лима није било истинског већ симболичног пливања, први до Часног крста стигао је 45-годишњи Прибојац, Дејан Вујовић, коме се шесто учешће посрећило, па ће до наредне године бити крстоносац.

"Предиван је осећај учествовати а камоли победити. Данас смо сви једно, у вери и Христу. Бог се јави.", поручио је ове године први међу једнакима.

Међу пливачима и четири даме - чланице шамионског тима РК Еко Лим, првака Европе, којима је Богојављенско пливање, као и свим учесницима, још један незабораван осећај дружења на води, за православну веру, крст Часни и мајку Србију.

Организатори овогодишњег пливања за часни крст били су Црквена општина Прибој и Братство православне омладине "Св.Деспот Стефан Лазаревић".

"Презадовољни смо што смо дали допринос организацији једног оваквог догађаја, и што смо поново литијом односно крсним ходом стигли до свете воде Лима.", каже Исидор Новаковић, испред Братства православне омладине Прибоја.

Свим учесницима додељене су захвалнице односно благодарнице, манифестацију су помогли Општина Прибој и овдашњи предузетници, а пропратни музички програм уприличили су чланови Друштва гуслара "Прибој".