slideshow04

Изложба графика у Завичајном музеју

У Галерији Завичајног музеја у Прибоју, 13.априла, отворена је изложба графика сарајевског ликовног уметника, Амера Хаџића.

Тематски - доминира босанска кућа, као углавном напуштена грађевина, којој он, својим високим уметничким изразом, удахњује или продужава живот.

Изложба у Галерији Завичајног музеја, који се налази у старом делу града, просто се својом тематиком уклопила у екстеријер старе прибојске чаршије.

Доминирају старе и старије куће, посебне архитектуре, помало оронуле, али и даље пуне породичне љубави и топлине, која као да извире из те сваке отворене поре, коју је нагризао зуб времена. Кућа, као драга успомена, као породично огњиште, као сведок једног времена и једног живота, кога на срећу, још има. У свим тим делима, уз висок уметнички израз, уткан је и део уметникове душе, који је и сам рођен у једном таквом окружењу.

"Ја сам рођен у једном таквом, старом делу Сарајева, окружен тим старим кућама, којима сам се увек дивио, јер се кроз те старе куће види и стил градње и дух једног времена, начин живота.", рекао је аутор изложбе, Амер Хаџић.

"Своје виђење Куће, Амер прелама кроз метафизичку призму, где су појаве невидљиве голим оком, а сазнатљиве једино људским умом.", изнела је свој став, отварајући изложбу, историчарка уметности Слободанка Клачар.

"Из својих сновиђења Амер је идеју метаморфозе босанске куће започео из пребогатог речника архитектуре, а надоградио једним лепим и чистим ликовним језиком, уздижући све на висок уметнички ниво.", стоји у каталогу ове изложбе, коју Прибојци могу погледати у наредних 15 дана.