slideshow04

Изложба "Већ невиђено"

Последњег викенда у мају, у Прибоју је одржана необична изложба, још необичнијег назива "Већ невиђено", коју је организовала уметничка група "Једноставно речено" из Београда, a у сарадњи са Завичајним музејом из Прибоја и МЕТШ.

У питању су старије фотографије, које сведоче о једном времену, гиганта какав је био ФАП, али и расту и развоју града Прибоја.

Изложба је организована на три пункта - на камиону ФАП-а, на шеталитшту поред Лима и у Машинско-електротехничкој школи.

Идеја је била да се публици приближи значај и утицај некадашњих фабрика на свакодневни живот људи, некад и сад.

Највећи део изложбе чине фотографије прибојског фотографа Мурата Јукића, чији опус сачињава 750 негатива, на којима се налази преко 25 хиљада фотографија, насталих од шездесетих до осамдесетих година прошлог века. Фотографије нису само пуко "сликање" стварности, јер на њима, поред оног већ виђеног, има и оног скривеног, невидљивог, што тек треба открити, па отуда и назив ове изложбе.

Кроз пројекат "Културни центар Камион", још једном је одата почаст ФАП камионима, који осим што су превозили робу и спајали људе, градове и земље, били су и једна врста културног средишта. На платформама камиона ФАП-а, дешавали су се значајни говори и важни договори, дечји карневали, концерти, па чак и балет. Сада је дошло и време и за изложбу на њима, као културном центру на точковима.

Поред камиона на тргу ФАП-а, изложба је организована и на сталном месту сусрета Прибојаца, на шеталишту поред Лима, као и у МЕТШ, која је била значајна карика у раду прибојске Фабрике аутомобила.