slideshow04

Министарка Дарија Кисић посетила Прибој

Прибој је 1. марта посетила Дарија Кисић, министарка за бригу о породици и демографији и заменица председнице Кородинационог тела за родну равноправност Владе Републике Србије.

Посета је организована поводом обележавања Дана жена Осмог марта, а домаћини су били председник општине Прибој, Лазар Рвовић и Удружење жена "Сачувајмо село".

Циљ посете било је упознавање са положајем жена у Прибоју, изазови са којима се суочавају, потенцијали и иницијативе на којима раде, као и активности локалне самоуправе у погледу унапређења родне равноправности.

Разговорима су присуствовале и Стана Божовић, државна секретарка у ресорном министарству, Невена Марчета испред Агенције за родну равноправност Уједињених нација и Сања Мановић, председница Одбора за равноправност полова СО Прибој.

Локална самоуправа увек је давала подршку активностима удружења жена, а то ће чинити и убудуће.

"Oпштина је подржавала и подржаваће све идеје жена и активности удружења у којима се окупљају, а посебно у сеоском подручју, где ћемо обнављањем или изградњом неопходне инфраструктуре, створити адекватне предуслове за опстанак на селу, све боље привређивање а онда и развој сеоског туризма.", рекао је председник Општине, Лазар Рвовић.

Министарка Кисић, била је изузетно задовољна оним што је чула и видела, да се овде жени, као основној ћелији породице, посвећује дужна пажња.

"Ако сачувамо жену, ако је подржимо и оснажимо, тако ћемо сачувати и повећати породицу, а дечја граја чуће се широм наше лепе Србије.", истакла је министарка Дарија Кисић.

Прибој је пример, не добре, него одличне праксе, и све честитке председнику Рвовићу на свим активностима које локална самоуправа спроводи на пољу унапређења родне равноправности и оснаживања жена, поготову у руралним средина.", закључила је министарка Кисић.

Чланице удружења Сачувајмо село представиле су успепшан рад удружења, реално стање на терену и потребе сеоских жена.

Боравак министарке Кисић и њене делегације употпунили су и чланови фолклорног ансамбла "Дабар", млађана вокална солисткиња Лена Новаковић, гуслар Немања Аврамовић, а учесници разговора обишли су штандове мини изложбе домаће радиности и локалних гурманских специјалитета, а у припремању једног од њих, алве као посластице Бошњака, учестовала је и сама министарка Кисић.